Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης Κυπριακό

Οι εξαίρετες διαχρονικά σχέσεις Κύπρου – Ελλάδος θεσμοθετούνται πλέον μέσα από το Ανώτατο Συμβούλιο για μια καλύτερη συνεργασία και συντονισμό σε κοινούς στόχους και επιδιώξεις, όπως είναι η ενέργεια και η ναυτιλία, πέραν του εθνικού μας προβλήματος, και είναι τουλάχιστον λυπηρό τέτοιου είδους σημαντικές αποφάσεις να μην τυγχάνουν στήριξης, δήλωσε την Τρίτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, χαρακτηρίζοντας πολύ ουσιαστική την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στην Αθήνα, για τις αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ σε σχέση με τη θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου για διακυβερνητική συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συνομιλίες που θα έχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Είναι τουλάχιστον λυπηρό τέτοιου είδους σημαντικές θεσμοθετημένες αποφάσεις να μην τυγχάνουν στήριξης», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε πως η Κύπρος έχει ήδη θεσμοθετήσει ένα τέτοιο Ανώτατο Συμβούλιο με την Αίγυπτο, όπως και η Ελλάδα με αρκετές χώρες των Βαλκανίων και με την Τουρκία.

«Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή, και είναι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι πλέον οι εξαίρετες σχέσεις Κύπρου-Ελλάδος, που αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει διαχρονικά θεσμοθετούνται μέσα από το αυτό το όργανο για μια καλύτερη συνεργασία και συντονισμό σε κοινούς στόχους και επιδιώξεις όπως είναι και η ενέργεια και η ναυτιλία, πέραν του εθνικού μας προβλήματος», ανέφερε.

Στις δηλώσεις του ο κ. Λετυμπιώτης είπε πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε σήμερα τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην Ελλάδα για τις προτεραιότητες που θέτει η κυπριακή Κυβέρνηση ιδιαίτερα στο εθνικό μας πρόβλημα και για την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ την προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου και άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάντοτε εντός του πλαισίου του ΟΗΕ.

Πρόσθεσε πως η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα ήταν πολύ ουσιαστική. «Πέραν του συμβολικού της χαρακτήρα είχε ουσιαστική συμβολή στην ανταλλαγή απόψεων τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και σήμερα με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην Κύπρο για την αυριανή συνάντηση με την Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο των συναντήσεων για το Κυπριακό, και για προετοιμασία την ερχόμενη βδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις διμερείς επαφές που θα πραγματοποιήσει στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αισθάνεται ότι έχει τη στήριξη που θα ήθελε από το εθνικό κέντρο, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε χθες ότι αντικρίζουν με θετικό μάτι την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ.

Και αυτό στο οποίο αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικεντρώνεται είναι στην προετοιμασία του εδάφους, ανέφερε. Πρόσθεσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί μια μέρα νωρίτερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες για να έχει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για να του αναπτύξει λεπτομερώς την πρόταση για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ και να προετοιμαστεί το έδαφος «ούτως ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι και ευελπιστούμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα από αυτή την εμπλοκή της ΕΕ».

Ερωτηθείς για την πρόσκληση του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για να επισκεφθεί το Παρίσι, ο Εκπρόσωπος είπε πως «στο πλαίσιο της διευθέτησης μιας συνάντησης στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον κ. Μακρόν είχε μεταφερθεί και η βούληση για μια επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Παρίσι, στο επόμενο διάστημα, μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να μπορέσει να συζητηθεί εκτενέστερα και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια αυτή η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας και οι πτυχές της».