Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Προεδρικό

Καλοδεχούμενη χαρακτήρισε  την κριτική που από χθες αναπτύσσεται σε σχέση με την επιλογή του Υπουργικού του συμβουλίου, ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας.   Σχολιάζοντας το πρωί τα όσα περί παραβίασης των κριτηρίων και των περιορισμών που ο ίδιος έθεσε  ο Νίκος Χριστοδουλίδης, υπεραμύνθηκε των επιλογών τους, έστω και αν όπως προκύπτει από τους αριθμούς δεν ικανοποιήθηκε το κριτήριο της ίσης εκπροσώπησής ανδρών και γυναικών .

Νίκος Χριστοδουλίδης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας 

Έκανα 25 διορισμούς, 14 άντρες και 11 γυναίκες απ’ όλες τις επαρχίες της Κύπρου και είναι είπε ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών που υπήρξε ποτέ σε ανάλογους διορισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μιλώντας αρχικά κατά την αναχώρηση του από τη Βουλή Βουλή, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στάθηκε ειδικότερα στην επιλογή δύο πρωην Υπουργών. Του Μάκη Κεραυνού στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και  του Κωνσταντίνου Ιωάννου στο Εσωτερικών όπου μέτρησε όπως είπε η εμπειρία και οι ικανότητες τους, με τον ΠτΔ να αναφέρει «Η  επιλογή Μάκη Κεραυνού στο Υπουργείο Οικονομικών στέλνει το μήνυμα της σοβαρότητας για την οικονομία. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου έφερε με επιτυχία σε πέρας την εφαρμογή του ΓεΣΥ και πλέον ως Υπουργός Εσωτερικών καλείτε να εφαρμόσει άλλη μια δύσκολη μεταρρύθμιση αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης.»

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως  ο λόγος που στους διορισμούς δεν περιλαμβάνονται απερχόμενοι Υπουργοί, είναι και λόγω της δήλωσης που υπέγραψαν προεκλογικά ότι δεν επιθυμούσαν την υπουργοποιήση τους.

Δήλωση στην οποία παρέπεμψε και  αργότερα στο προεδρικό, όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να διορίσει  τον Μιχάλη Χατζηγιάννη στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, παρά να αφήσει τον κ. Τουμαζή να ολοκληρώσει το έργο που άρχισε. «Αντιλαμβάνεστε ότι όταν κάποιος δημόσια κάνει μια τέτοια δήλωση οφείλω να το σεβαστώ. Από κει και πέρα ο κ. Χατζηγιάννης είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης και ο ίδιος θα κρίνεται καθημερινά και σας ζητώ να είστε αυστηροί μαζί του όπως να είστε αυστηροί με όλους μας από τη δουλειά την οποία θα προσφέρει μέσα από το Υφυπουργείο Πολιτισμού».

Η κυβέρνηση και οι νέοι υπουργοί θα πρέπει να κριθούν από το έργο τους, υπέδειξε νωρίτερα από την Βουλή και ο τέως πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Νίκος Αναστασιάδης

Θα υπάρξει πάντως και συνέχεια στους διορισμούς καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη εκκρεμεί ο διορισμός  Επιτρόπου προεδρίας για ανθρωπιστικά ζητήματα και Διευθυντή της ΚΥΠ.