Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βξ

Αναλαμβάνοντας το πηδάλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, με υπερηφάνεια, δέος και αποφασιστικότητα, έχοντας πλήρη επίγνωση της βαρύτατης ιστορικής του ευθύνης.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πρόσθεσε λέγοντας «Βλέπω από τώρα την Κύπρο στην οποία θέλω να φτάσω. Γνωρίζω πολύ καλά τι έργο θα ήθελα να αφήσω πίσω μου όταν και εγώ θα ολοκληρώνω τη θητεία μου. Θα είμαι ευτυχής εάν καταφέρω, μέσα από τον εκσυγχρονισμό νομοθεσιών, δομών και υπηρεσιών να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε συνολικά τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία, την αναξιοκρατία και την εξυπηρέτηση των πολιτών με βάση τις γνωριμίες.»

Στην σαραντάλεπτη ομιλία του, ενώπιον της Ολομέλειας, υπέδειξε, με νόημα, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ηγεσία της κυβέρνησης και της Βουλής βρίσκονται δυο εκπρόσωποι της μεταπολεμικής γενιάς.

Επανέλαβε ότι θα είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων, τόνισε ότι στο επίκεντρο των πολιτικών της δικής του διακυβέρνησης θα είναι ο άνθρωπος και διαβεβαίωσε ότι θα πορευτεί με μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. 

 

ίκ

Νίκος Χριστοδουλίδης , ΠτΔ

Δεν έχω το μαγικό ραβδί για άμεσες λύσεις. Έχω όμως την ειλικρινή πολιτική βούληση, έχω το πλάνο και τον σχεδιασμό, έχω τη μεθοδικότητα, την επιμονή και την εργατικότητα και γνωρίζω τις σύγχρονες μεθόδους για υλοποίηση πολιτικών. Έχω επιπλέον την επίγνωση ότι όταν οι πολίτες ενός κράτους δεν ευημερούν και δεν είναι ευτυχισμένοι, ούτε να διεκδικήσουν μπορούν ούτε να οραματιστούν ένα καλύτερο μέλλον.

Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι, σε συνεννόηση με την πρόεδρο της βουλής και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα επιδιωχθεί η προώθηση νέων πρακτικών με στόχο την αναβάθμιση της θεσμικής συνεργασίας εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Επιπρόσθετα είπε «Θα απευθύνομαι σε ετήσια βάση στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να παρουσιάζω το νομοθετικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης του επόμενου έτους αλλά και τον απολογισμό του νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης του προηγούμενου έτους.»

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι, σε συνεννόηση με την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, θα εγκαθιδρύσει στην προεδρία της Δημοκρατίας Μονάδα εσωτερικού Ελέγχου και Δεοντολογίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πλέον ισχυρός έλεγχος της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι ο κοινοβουλευτικός.

Προεδρικό

Στο επίκεντρο πάντα το κυπριακό

Ύψιστη προτεραιότητα, υπέδειξε στην ομιλία του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αποτελεί πάντα  η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου λύσης.

Σημείωσε ότι δεν τρέφει ψευδαισθήσεις, και υπενθύμισε ότι ακριβώς την ίδια διαβεβαίωση έδωσαν όλοι οι προκάτοχοι του, στους οποίους αναφέρθηκε ονομαστικά, χωρίς όπως υπέδειξε να καταφέρουν να πετύχουν το ειλικρινές όραμα της επανένωσης της πατρίδας μας.

Νίκος Χριστοδουλίδης, Νέος ΠτΔ

Και αυτό γιατί οι αξιώσεις της τουρκικής πλευράς ήταν πέραν των δικών μας ορίων και πέραν των ορίων που η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβάλλουν για κάθε σύγχρονη, δημοκρατική χώρα και τους πολίτες της.

Σύντομα, ανέφερε, θα συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς τις σκέψεις του για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του Σώματος.

Οι προτεραιότητες της διακυβέρνησης

Ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι παραλαμβάνει μια υγιή οικονομία η οποία χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα, και την πορεία αυτή θα συνεχίσει, αποφεύγοντας, όπως είπε, την παροχολογία. « Στόχος μας είναι η βελτίωση της κοινωνικής συνοχής και της ανάπτυξης. Με μια δημοσιονομική πολιτική η οποία θα είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή της ΕΕ και ειδικά της ευρωζώνης όπου ισχύουν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες.»

Υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει στην ανάπτυξη και υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος βάση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία. Πρόσθεσε ότι «Η εμμονή σε ξεπερασμένες αντιλήψεις, που εδράζονται στο μεγαλοϊδεατισμό, όπως επίσης αναθεωρητικές και επεκτατικές πολιτικές, αποτελούν τροχοπέδη όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή και τα συμφέροντα της ΕΕ.»

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι πυξίδα της εξωτερικής μας πολιτικής αποτελεί η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στόχος θα είναι η περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και χώρες της περιοχής.

Συμπλήρωσε ότι  οι σχέσεις με την Ελλάδα, αποτελούν σημείο αναφοράς, και στη συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αναπτύξει σκέψεις για ενίσχυση της συνεργασίας ειδικότερα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Τέλος, αναφορικά με το μεταναστευτικό, τόνισε πως η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου, ώστε να αυξηθούν και οι επιστροφές.