Τηλεόραση Ραδιόφωνο
3

Ένταση προκλήθηκε στη «βουλή» σήμερα με αφορμή την κριτική για τη στάση του «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επειδή εμπόδισε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και διασωστών από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Τουρκία.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου ήρθε σε αντιπαράθεση με «βουλευτές» του ΡΤΚ, στη συνέχεια «βουλευτές» του ΚΕΕ ήρθαν σε φραστική αντιπαράθεση με «βουλευτές» του ΡΤΚ, με τον πρόεδρο του κόμματος, Τουφάν Ερχιουρμάν να αντιπαρέρχεται σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα περί «προδοτών» λέγοντας ότι ασεβής, αγενής και προδότης του «λαού» είναι ο Ερτουγρούλογλου.

Ο βουλευτής του ΡΤΚ Ονγκούν Ταλάτ, στην ομιλία του με τίτλο «Η μοναξιά του αδερφού Ταχσίν απέναντι στον ανθρωπισμό» είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η αντίληψη που θεωρεί την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ως «ύπουλη». Δεν υπάρχει γυρισμός στην προ της 6ης Φεβρουαρίου εποχή, πρόσθεσε λέγοντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να κρατηθούμε από τον ανθρωπισμό, την καλοσύνη, την ανθρωπιά»

Το «υπουργείο εξωτερικών», ανέφερε, εμπόδισε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία κι αυτή η νοοτροπία δεν μετρά την ανθρώπινη ζωή.

Αμέσως μετά τον Ονγκούν Ταλάτ τον λόγο πήγε από το βήμα της «βουλής», ο κ. Ερτουγρούλογλου αναφέροντας ότι «δεν σκέφτηκα να κάνω πολιτική πάνω στον πόνο των ανθρώπων». Επανέλαβε ότι όσον αφορά την αποστολή Ε/κ διασωστών στην Τουρκία, μετά το σχετικό μήνυμα του Εκπροσώπου Τύπου του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ίδιος επικοινώνησε με το τουρκικό ΥΠΕΞ κι ανακάλυψε ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε. «Οπωσδήποτε ψέμα, δεν είναι αυτή η εικόνα», είπε σχολιάζοντας τις κατηγορίες που του προσάπτουν ότι αυτός μπόδισε την αποστολή της διασωστικής ομάδας.

«Η βοήθεια τόσο από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο και από την ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να γίνει αποδεκτή μέσω της ειρηνευτικής δύναμης υπό τον όρο ότι θα παραδοθεί στις αρχές της τδβκ, στο κέντρο που τελεί υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού, και αυτό έχει συμβεί».

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι έχει συνηθίσει να είναι εδώ και χρόνια στόχος επιθέσεων αλλά συνεχίζει να κάνει αυτό που πρέπει. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ξεπερνάει τα όρια και να μου δίδει εμένα μάθημα ανθρωπιάς», ανέφερε. Θα αγωνιστεί, είπε, με όλες τις δυνάμεις του να μην πέσει κάτω από τον ζυγό των Ελληνοκυπρίων. «Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου δεν είναι μόνος. Θα λυπηθείτε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλοί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «βουλευτή» του ΡΤΚ, Ερκούτ Σιαχαλί, ο κ. Ερτουγρούλογλου επέμεινε ότι έμαθε από τουρκικό ΥΠΕΞ πως δεν ίσχυε αυτό που το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει. Επανέλαβε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα του γιατί χώρα του είναι η «τδβκ». Αποκάλεσε μάλιστα τον Ερκούτ Σιαχαλί θρασύ, αγενή και πως ξεπέρασε τα όριά του. «Εμείς είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτού του κράτους. Η δική σας αποστολή δεν είναι αυτή. Η δική μου η χώρα είναι η τδβκ, όσοι ντρέπονται να ζουν μαζί μου, δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, είχα πει. Εγώ δεν θα φύγω. Εάν για εσάς υπάρχει ένα μέρος που θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους, ορίστε, είστε ελεύθεροι να πάτε».

Στην αντιπαράθεση πήραν μέρος και οι «βουλευτές» του ΡΤΚ, Ντογούς Ντεριά και Αρμαγάνν Τζιαντάν.

Θα προχωρήσουν με την αλλαγή ονόματος του ψευδοκράτος

Απευθυνόμενη προς τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου η Ντογούς Ντεριά έθεσε το ερώτημα: «Η Κύπρος είναι μια χώρα. Η τδβκ είναι ένα κράτος. Λέτε ότι υποστηρίζετε την τδβκ. Ποια είναι η θέση σας έναντι σε όσους λένε ότι θα αλλάξει το όνομα του κράτους μέσω της βουλής, χωρίς αυτό να είναι απαίτηση της κοινωνίας και που προβάλλουν το (νέο) όνομα του κράτους για να γίνει δημοσκόπηση για αυτό το θέμα;» Απαντώντας στο ερώτημα ο «υπεξ» είπε ότι η απόφαση αυτή (για την αλλαγή της ονομασίας του ψευδοκράτους) θα ληφθεί από τη «βουλή». «Δεν υπάρχει τίποτα που θα μείνει κρυφό. Εάν η απόφαση ψηφιστεί εδώ, τότε θα γίνει δημοψήφισμα. Το κράτος της τδβκ είναι η εγγύηση της κυριαρχίας του τουρκοκυπριακού λαού. Παίξτε όποιο παιχνίδι θέλετε. Η χώρα μου είναι η τδβκ», απάντησε.

Λαμβάνοντας και πάλι τον λόγο η κ.  Ντεριά εξήγησε τις διαφορές μεταξύ χώρας και κράτους, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι χώρα και η «τδβκ είναι κράτος».

Ο κ. Ερτουγρούλογου αντέδρασε στη συνέχεια στην έκφραση «διορισμένος υπουργός εξωτερικών», που χρησιμοποίησε η «βουλευτής» του ΡΤΚ γι’ αυτόν, και είπε ότι κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να του λέει ποια είναι τα όριά του. Κατηγόρησε δε τους «βουλευτές» του ΡΤΚ για προδοσία κατά του «κράτους», λέγοντας είναι αναιδείς και επαίσχυντοι.

 «Η πολιτική σε μια χώρα γίνεται για τα συμφέροντα της χώρας, για τον λαό. Για εσάς, η χώρα είναι η Κύπρος... Έχετε παραδοθεί σε μια εθνική ταυτότητα που δεν είναι κυπριακή», είπε ο κ. Ερτουγρούλογλου προς τους «βουλευτές», οι οποίοι αντιδρώντας τον αποκάλεσαν και πάλι «διορισμένο» με αποτέλεσμα να αντιδράσουν και οι «βουλευτές» του ΚΕΕ, να προκληθεί μεγάλη ένταση κι έτσι αποχώρησε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν προέβη λίγο αργότερα σε ανάρτηση γράφοντας: «Σήμερα, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου κατηγόρησε για άλλη μια φορά το ΡΛΚ για "προδοσία" από το βήμα της βουλής. Έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει τους βουλευτές του ΡΛΚ "θρασείς και κακομαθημένους". Ποτέ δεν θα προτιμούσα αυτό το ύφος, αλλά αφού μπορείτε να λέτε αυτά τα λόγια από το βήμα της βουλής, εσείς είστε θρασύς, ανήθικος και προδότης του λαού».