Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Χριστοδουλίδης

Οι ανακοινώσεις για το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Χριστοδουλίδη, αν και αναμένονταν επισήμως σήμερα (28/02), έγιναν τελικά στις 18:00 χθες το απόγευμα, και αφού ο κατάλογος είχε ήδη διαρρεύσει από το πρωί.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία της Δημοκρατίας ήρθε να επιβεβαιώσει πλήρως τα όσα από τις 09:00 το πρωί είχε δημοσιεύσει το Ant1live.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν επιβεβαιώσει αρμόδιες πηγές, πριν από τη διαρροή του τελικού καταλόγου χθες το πρωί, και για τέσσερις ώρες το βράδυ της Κυριακής, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα έλεγε στο πολιτικό του γραφείο, επί της λεωφόρου Προεδρικού, με τους Νικόλα Παπαδόπουλο, Μαρίνο Σιζόπουλο και Μάριο Καρογιάν. Οι πληροφορίες επιμένουν πως η τετράωρη συνάντηση σημαδεύτηκε σε κάποιες στιγμές από υψηλούς τόνους. Ενώ δεν έλειψαν και τα διαλείμματα, το ένα για φαγητό (το μενού έγραφε σουβλάκια), προτού οι τέσσερις συνδαιτημόνες ολοκληρώσουν τη διαβούλευση τους επί του καταλόγου στον οποίο είχε καταλήξει νωρίτερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Προσωπικές επιλογές και ευρείας αποδοχής

Τουλάχιστον τέσσερα από τα Υπουργεία αναλαμβάνουν πρόσωπα τα οποία, όπως έλεγε στο ANT1 αρμόδια πηγή, αποτελούν προσωπικές επιλογές του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Πρόκειται για τα Υπουργεία Εξωτερικών (Κωνσταντίνος Κόμπος), Εσωτερικών (Κωνσταντίνος Ιωάννου), Υγείας (Πόπη Κανάρη) και Δικαιοσύνης (Άννα Προκοπίου Κουκκίδη).

Για το τελευταίο φαίνεται πως υπήρχαν αντιπροτάσεις από πλευράς του ΔΗΚΟ για την Αναστασία Παπαδοπούλου και ΔΗΠΑ για τον Μενέλαο Αντωνίου , ωστόσο επικράτησε η εισήγηση του εκλελεγμένου Προέδρου.

Σε ότι αφορά το υπουργείο Οικονομικών, ο Μάκης Κεραυνός συγκαταλέγεται στη λίστα με τους κοινής αποδοχής από όλα τα κόμματα τα οποία στήριξαν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

Αρκετά από τα πρόσωπα του νέου υπουργικού συμβουλίου ενημερώθηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής από τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το Υπουργείο που τους αναθέτει, ενώ κάποιοι από αυτούς γνώριζαν πως θα βρίσκονται δίπλα από τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά δεν ήξεραν το πόστο για το οποίο τους προόριζε.

Το μόνο σίγουρο ότι ο πρώτος που απάντησε θετικά και γνώριζε το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ήταν ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, όπως ο ίδιος ο εκλελεγμένος πρόεδρος της δημοκρατίας είχε αποκαλύψει το περασμένο Σάββατο στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.

Η μέρα των τελικών αποφάσεων βρίσκει πολλούς στα κόμματα τα οποία στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη δυσαρεστημένους, με τα μουρμουρητά να φτάνουν έντονα μέχρι τα δημοσιογραφικά γραφεία.

Όπως μας έλεγαν πηγές από τουλάχιστον δύο κόμματα, στελέχη θεωρούν πως δεν τηρήθηκε η αναφορά του ιδίου πως τους αναλογούν τουλάχιστον από ένα Υπουργείο και ένα Υφυπουργείο, γεγονός που ανοίγει δρόμο για συνέχεια στις αντιδράσεις, αν και προς το παρόν αναφέρεται πως είναι απόλυτα σεβαστές οι αποφάσεις του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.