Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αναστασιάδης Χριστοδουλίδης

Αλλαγή σκυτάλης στην Προεδρία της Δημοκρατίας, μετά από δέκα χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.
 

Αύριο στις έντεκα και τριάντα το πρωί, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση, ενώπιον έκτακτης ειδικής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος θα προσέλθει πρώτος στο μέγαρο της Βουλής, και θα τον ακολουθήσει ο απερχόμενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Η Γενική Διευθύντρια της Βουλής, Τασούλα Ιερωνυμίδου ανέφερε «Ο νέος Πρόεδρος θα έρθει στη Βουλή, θα αφιχθεί στις 11.10. Θα τον υποδεχθεί η Πρόεδρος της Βουλής, θα τον οδηγήσει στο Γραφείο της. Ακολούθως, στις 11.20 θα αφιχθεί ο απερχόμενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, τον οποίο επίσης θα υποδεχθεί η Πρόεδρος της βουλής, θα τον οδηγήσει και αυτόν, στο Γραφείο της.» Στη συνέχεια, θα μεταβούν όλοι στην αίθουσα της Ολομέλειας. 

Τότε η Αννίτα Δημητρίου θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίας, με μια μικρή δική της ομιλία και στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης θα προχωρήσει στη διαβεβαίωση, σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος το οποίο λέει «Διαβεβαιώ επισήμως, πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους, και εις την διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητος της Δημοκρατίας της Κύπρου.»

 

βουλη των αντιπροσώπων

Μετά τη διαβεβαίωση, ο νέος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια, και με την ομιλία του θα δώσει, στην ουσία, το στίγμα της διακυβέρνησης και της πολιτικής που θα ακολουθήσει την επόμενη πενταετία.

Γενική Διευθύντρια Βουλής, Τασούλα Ιερωνυμίδου

Είθισται, ο νέος Πρόεδρος να απευθύνει μια ομιλία προς το Σώμα της εγκατάστασης του κυρίου Αναστασιάδη, έχουμε βρει ότι υπήρχε μια μακρά ομιλία, εκτενής, η οποία ήταν, υπό τύπον δηλώσεων, για το τι θα είναι η κυβερνητική πολιτική.  

Ακολούθως στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής, ο νέος Πρόεδρος θα δεχθεί τα συγχαρητήρια των μελών του νομοθετικού σώματος και των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μετά την ειδική συνεδρία της Βουλής, ο απερχόμενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα επιστρέψει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου μαζί με την σύζυγο του, Άντρη Αναστασιάδη, θα υποδεχθούν τον νέο Πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία Φιλίππα Καρσερά. Θα ακολουθήσει συνάντηση στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αποχαιρετά τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο.

 

προεδρικο μεγαρο

Με την τελετή διαβεβαίωσης, αρχίζει επίσημα η περίοδος διακυβέρνησης του τόπου, από τον όγδοο Πρόεδρο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την ίδια στιγμή, επαναρχίζουν και οι εργασίες του Νομοθετικού Σώματος οι οποίες είχαν διακοπεί, λόγω της προεκλογικής περιόδου, με την εξαίρεση αριθμού έκτακτων συνεδριάσεων κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας.