Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης επστρέφοντας από την πρώτη συναντησή του με τον Ερσίν Τατάρ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν άκουσε κάτι που δεν ανέμενε και ότι δεν έγινε επί της ουσίας διαπραγμάτευση. Ανέφερε ωστόσο ότι ο ίδιος πρότεινε στον Τατάρ νέα κοινωνική συνάντηση μετά συζύγων και θεωρεί ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση. Ο κ. Χριστοδουλίδης στον Τατάρ όπως προβούν σε κοινή δήλωση για το θέμα των αγνοουμένων, κάτι που εξετάζεται ενώ μελετάται και η πρόταση για συνεργασία στην αντιμετώπιση σεισμών και θεομηνιών στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών.
Σημειώνεται ότι ο εκλελεγμένος Πρόεδρος μετέβη στο αεροδρόμιο με την προεδρική λιμουζίνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη οποία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά.
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη μετά τη συνάντηση:
«Δεν άκουσα κάτι που δεν ανέμενα»
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο ίδιος, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις και κάποιες βασικές διαφωνίες, εξέφρασε την ετοιμότητά του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, πάντα μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ όπως καθορίζεται στα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού αλλά και με την ΕΕ να έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του στο Πολιτικό του Γραφείο, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ καλή, σημειώνοντας πως ήταν μια συνάντηση γνωριμίας κατά τη διάρκεια της οποίας αντάλλαξαν απόψεις για αριθμό θεμάτων, όπως αυτό των σεισμών.
Είπε πως απάντησε στην εισήγηση του κ. Τατάρ για συνεργασία σε περίπτωση σεισμού, την οποία ο Τ/κ ηγέτης του μετέφερε σήμερα. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης η πρόταση του κ. Τατάρ «μπορεί να συζητηθεί μέσα στο πλαίσιο της τεχνικής επιτροπής για τη διαχείριση κρίσεων. Υπάρχουν παραδείγματα όπως έγινε προηγουμένως με το θέμα των καταστροφικών φωτιών», ανέφερε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο ίδιος εισηγήθηκε, εξάλλου, αν μπορούν να στείλουν ένα κοινό μήνυμα για το θέμα των αγνοουμένων.
Ανέφερε πως θεωρεί πως θα υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση. Είπε πως προσκάλεσε τον κ. Τατάρ σε μια κοινωνική συνάντηση μαζί με τις συζύγους τους και θεωρεί πως θα υπάρξει θετική ανταπόκριση σε αυτήν.
Ερωτηθείς αν θα δούμε να γίνονται κάποιες νέες συναντήσεις επί της ουσίας προκειμένου να υπάρξει κοινό έδαφος για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως επί της ουσίας δεν έγινε διαπραγμάτευση σήμερα.
Ανέφερε πως "έγινε ανταλλαγή απόψεων γενικότερη και επί θεμάτων ουσίας αλλά και θεμάτων τα οποία άπτονται της καθημερινότητας. Δεν έγινε διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο στόχος η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και ευελπιστώ αυτό να καταστεί εφικτό μέσα από αριθμό συναντήσεων που ελπίζω να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα", πρόσθεσε.
Είπε πως για αυτό εξέφρασε την ετοιμότητά του προς αυτή την κατεύθυνση. "Ανέφερα στον κ. Τατάρ ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, ούτε για τους Ε/κ, ούτε για τους Τ/κ, και εξέφρασα την ετοιμότητά μου για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών", σημείωσε.
Ερωτηθείς αν θα δεχθεί ως προϋπόθεση την κυριαρχική ισότητα την οποία ζητά η τουρκική πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η θέση της ε/κ πλευράς στο συγκεκριμένο θέμα όπως εκφράστηκε και προηγουμένως συνεχίζει να είναι σε ισχύ, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας.
Επανέλαβε πως οι προϋποθέσεις που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι μέσα στο καθορισμένο, συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών και η συγκεκριμένη προσέγγιση ξεφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου λύσης, άρα δεν είναι θέμα προς συζήτηση.
Είπε ακόμη πως αυτό που ανέφερε κατ’ επανάληψη στον κ. Τατάρ είναι πως η παρούσα κατάσταση δεν λειτουργεί θετικά ούτε για τους Ε/κ, ούτε για τους Τ/κ αλλά την ίδια στιγμή το πλαίσιο δεν είναι υπό συζήτηση.
Κληθείς να πει αν η πρόταση του Τ/κ ηγέτη για συνεργασία σε περίπτωση σεισμού βγάζει το θέμα αυτό εκτός του πλαισίου των τεχνικών επιτροπών και αναφέρεται σε συνεργασία «δυο κρατών», ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «υπάρχει γενικότερα μια προσέγγιση κάποιων οι οποίοι θέλουν τις τεχνικές επιτροπές να λειτουργούν σε ένα τέτοιο πλαίσιο.
Πρόσθεσε πως ο τρόπος λειτουργούν οι τεχνικές επιτροπές είναι καταγεγραμμένος από όταν συμφωνήθηκε η λειτουργία τους, για να συμπληρώσει πως οι τεχνικές επιτροπές μπορούν να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά όταν υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία.
«Οποιαδήποτε λειτουργία των τεχνικών επιτροπών, οποιαδήποτε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οποιεσδήποτε άλλες πρωτοβουλίες δύναται να εξεταστούν μόνο αν λειτουργούν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε.
Υπογράμμισε πως «δεν μπορούν οι τεχνικές επιτροπές, τα ΜΟΕ, να λειτουργήσουν ως υποκατάστατα της λύσης του Κυπριακού».
Σε ό,τι αφορά τη θέση του για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία για το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως κατά τη συνάντηση έκανε μια πρώτη αναφορά σε αυτήν όχι εις βάθος, γιατί πρώτα θέλει να συζητήσει το θέμα αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ερωτηθείς αν οι προοπτικές για ουσιαστικό διάλογο είναι περιορισμένες, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως δεν είναι εύκολα τα δεδομένα. «Είμαστε εδώ όμως όχι για τα εύκολα, είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να σπάσουμε το αδιέξοδο. Χρειαζόμαστε και θεωρούμε ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση και είναι για αυτό τον λόγο που μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέλω να συζητήσω την πρότασή μας, θέλω να κοινοποιήσω τις προσεγγίσεις μας ακόμα πιο συγκεκριμένα και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί», ανέφερε.
«Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών»
Ερωτηθείς αν ο κ. Τατάρ συμφωνεί με την εισήγησή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ανέφερε στον κ. Τατάρ πως δεν πρόκειται ο ίδιος να μιλήσει εκ μέρους του Τ/κ ηγέτη.
«Δεν πρόκειται να εμπλακώ σε ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Δεν πρόκειται να κάνω επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού», σημείωσε.
Επανέλαβε πως δεν είναι εύκολα τα πράγματα και την ετοιμότητα «να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν», σημειώνοντας πως «είναι για αυτό τον λόγο που έχουμε επεξεργαστεί από προηγουμένως συγκεκριμένη πρόταση, συγκεκριμένη προσέγγιση η οποία λαμβάνει υπόψη το διεθνές πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε σήμερα να κινηθούμε».
Ερωτηθείς αν έχει «κλειδώσει» το ραντεβού με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, είπε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για συνάντηση με τον ΓΓ.
Κληθείς να πει αν έθιξε αυτό το θέμα κατά τη συνάντηση με τον κ. Τατάρ απάντησε αρνητικά.
Ηνωμένα Έθνη:Ανοικτή και εποικοδομητική η συνάντηση
Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχαν μια «ανοικτή και εποικοδομητική» ανεπίσημη συζήτηση, στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των ΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας, αναφέρει ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι δύο συζήτησαν θέματα όπως οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία και Συρία.
Όπως αναφέρεται, οι δύο «συναντήθηκαν για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του αναπληρωτή ειδικού συμβούλου στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ».
«Είχαν μια ανεπίσημη συζήτηση η οποία ήταν ανοικτή και εποικοδομητική», προστίθεται.
Συζήτησαν διάφορα θέματα, περιλαμβανομένων των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ των οποίων Τουρκοκυπρίων και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στα θύματα και τις οικογένειές τους.
ΜΟΕ και τεχνικές επιτροπές δεν θα λύσουν το Κυπριακό
Η συνάντηση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 11, πραγματοποιήθηκε στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, στην υπό την προστασία των ΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.
Ο κ. Χριστοδουλίδης συνοδευόταν από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Μενέλαο Μενελάου, και την κ. Μαριλένα Ραουνά, η οποία θα είναι η Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου.
«Δεν είμαι εδώ για να παίξω οποιοδήποτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης πριν αρχίσει η συνάντηση τονίζοντας ωστόσο πως η οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται είτε μέσω των τεχνικών επιτροπών, είτε ΜΟΕ, είτε οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ. Όπως είπε λίγο πριν από τη συνάντηση, ο ίδιος είναι έτοιμος να συζητήσει μέσα σε αυτό το πλαίσιο.
«Με δική μας πρωτοβουλία η συνάντηση»
Ερωτηθείς για τον στόχο του κατά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Τατάρ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι μια πρώτη άτυπη συνάντηση που πραγματοποιείται έπειτα από δική μας πρωτοβουλία. Έχω ξεκάθαρο στόχο, έχω ξεκάθαρο προσανατολισμό, το που θέλουμε να φτάσουμε. Δεν το έχω κρύψει εξάλλου. Το έχω αναφέρει δημόσια», ανέφερε.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, «γνωρίζω ότι αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια συνάντηση, eιδικότερα την πρώτη άτυπη συνάντηση. Aλλά τα μηνύματα είναι ξεκάθαρα, είναι αυτά που έχω αναφέρει και δημόσια και αυτά θα μεταφέρω στο συνομιλητή μου ανάμεσα σε πολλά άλλα θέματα τα οποία θεωρώ να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις».
«Δεν είμαι εδώ για να παίξω οποιοδήποτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Με ενδιαφέρει η ουσία, με ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα, με ενδιαφέρει να πετύχουμε τον στόχο μας που δεν είναι τίποτε άλλο από το σπάσιμο του αδιεξόδου», είπε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Σημείωσε πως αυτός «δεν είναι εύκολος στόχος. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τα δεδομένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν επιθυμεί κανένας περισσότερο από εμάς να επαναρχίσει ο διάλογος και να πετύχουμε τη λύση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του συμφωνημένου πλαισίου».
Ερωτηθείς για τη δήλωση του κ. Τατάρ για την πρότασή του σε σχέση με συνεργασία σε περίπτωση σεισμού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως έχει θέση για αυτό.
«Υπάρχουν και προτάσεις που έχουν ήδη γίνει μέσα στο πλαίσιο των Τεχνικών Επιτροπών. Υπάρχουν προηγούμενα παραδείγματα μέσα στο πλαίσιο της σχετικής τεχνικής ειτροπής για τη διαχείριση κρίσεων. Είχαμε το παράδειγμα των πυρκαγιών», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τεχνογνωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε σχετικούς ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Θα ακούσω τον κ. Τατάρ και είμαι έτοιμος να απαντήσω».
«Γενικότερα η οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται είτε μέσω των τεχνικων επιτροπών, είτε ΜΟΕ, είτε οτιδήποτε άλλο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού, της επανένωσης της πατρίδας μας μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είμαι έτοιμος να συζητήσω. Αυτό θα μεταφέρω και στον κ. Τατάρ, αλλά να ακούσουμε πρώτα και ως ένδειξη εκτίμησης στον ίδιο. Ακόμα δεν τον έχω συναντήσει και όταν επιστρέψω θα είμαστε εδώ να συζητήσουμε ό,τι θέλετε», επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Οι δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη πριν από τη συνάντηση: