Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτρ

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, θα έχει ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε σήμερα, καταβάλλονται ήδη προσπάθειες και για κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν της κοινής παρουσίας τους στο γεύμα εργασίας των ηγετών των είκοσι-επτά με τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Η γνωστοποίηση για την παρουσία του Γενικού Γραμματέα έγινε μέσω Twitter, από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σύμφωνα με τον οποίο στο επίκεντρο της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής θα είναι η ανανέωση της συμφωνίας για τη μεταφορά των σιτηρών, κυρίως, της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας, που συνέβαλε στη μείωση του κόστους της τροφικής αλυσίδας για εκατομμύρια ανθρώπους.

Θα πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής όπου θα λάβει μέρος ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα την πρώτη Μαρτίου.

Νίκος Χριστοδουλίδης- Εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχω ενημερωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι θα είναι παρών ο κύριος Γκουτέρες, κατά την διάρκεια του γεύματος εργασίας. Ήδη έχουμε στείλει σχετικό μήνυμα στη Νέα Υόρκη και αν αυτό, είναι εφικτό, στη βάση του προγράμματος του Γενικού Γραμματέα, θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως προετοιμάζεται, στο μεταξύ, και για τη συνάντηση του με τον Ερσίν Τατάρ, την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους για να σπάσει το αδιέξοδο, επαναλαμβάνοντας πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του κυπριακού.

«Είμαι σίγουρος ότι ο Γενικός Γραμματέας θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης. Θα είναι παρών ο Ειδικός Αντιπρόσωπος, ο κύριος Στιούαρτ. Άρα, ευελπιστώ ότι θα υπάρξουν τέτοια δεδομένα, που θα διευκολύνουν και την συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα. Αλλά ναι, είναι σημαντικό ότι θα είναι παρών στο γεύμα στις Βρυξέλλες και είναι αυτό που και εμείς επιδιώκουμε μέσα από την συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διευκρίνισε, επίσης, πως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής και στην πρώτη του παρουσία ως Πρόεδρος της Κύπρου, θα ζητήσει, καταθέτοντας και σχετικό έγγραφο εργασίας, τον διορισμό προσωπικότητας που θα ασχολείται με το κυπριακό.

Νίκος Χριστοδουλίδης- Εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Είναι στο τελικό στάδιο το έγγραφο εργασίας, όπου εξηγούμε γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο στο κυπριακό. Η ετοιμασία του ξεκίνησε πριν από τις Προεδρικές εκλογές.

«Και όταν θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα έχω συναντήσεις, ήδη μίλησα είτε με τον κύριο Μπορέλ, είτε με άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους και έκανα αναφορά στο συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο θα μοιραστώ μαζί τους. 4.12- 4.17 Η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, να βοηθήσει στο σπάσιμο του αδιεξόδου, στην επανάληψη των συνομιλιών», σημείωσε.

Στις δηλώσεις του, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Πάφο, ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ρωτήθηκε και για τις προσδοκίες του για την επικείμενη ανεπίσημη πρώτη συνάντηση του με τον Ερσίν Τατάρ.

Συγκεκριμένα είπε πως, «δεν είναι εύκολα τα πράγματα, γνωρίζω πάρα πολύ την κατάσταση πραγμάτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσουμε από δικής μας πλευράς να πράξουμε ότι είναι δυνατόν. Και αυτό έρχεται σε συνδυασμό, με το γεγονός ότι υπάρχει και το πρώτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Όλα στην ώρα τους 

Κλειστά επιμένει να κρατά τα χαρτιά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε ότι αφορά τη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου. Ο σχηματισμός είναι σε προχωρημένο στάδιο, τόνισε, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα σημαντικά θέματα.

«Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Δεν υπάρχει κανένας, απολύτως, λόγος ανησυχίας. Μαζί με το Υπουργικό, το οποίο ναι, είναι σε προχωρημένο στάδιο, αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν κι άλλα, θέματα, σημαντικά θέματα για τα οποία γίνεται σχετική προεργασία», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς αν τα κόμματα που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του, έχουν καταθέσει ονόματα υποψηφίων υπουργών, απάντησε αρνητικά.

Προσθέτοντας πως ναι μεν, οι όποιες εισηγήσεις είναι ευπρόσδεκτες, όμως ο ίδιος λαμβάνει υπόψη το πλαίσιο που είχε θέσει προεκλογικά.