Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυτ

Την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας το τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου και τις εξελίξεις που διαδραμάτισαν ρόλο στην εκλογική επιτυχία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξελέγη νέος Πρόεδρος της Κύπρου στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής. Ο αντίπαλός του, ο βετεράνος διπλωμάτης Ανδρέας Μαυρογιάννης, παραδέχθηκε την ήττα του», μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «ο Χριστοδουλίδης διεξήγαγε προεκλογική εκστρατεία ως ενωτική δύναμη, αποφεύγοντας τις ιδεολογικές και κομματικές διαιρέσεις. Το μήνυμά του είχε απήχηση σε ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων. Ο Μαυρογιάννης τοποθετήθηκε ως ο φορέας της αλλαγής, εγκαινιάζοντας μια νέα πολιτική εποχή μετά από μια δεκαετία διακυβέρνησης από τον απερχόμενο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Τόσο ο Χριστοδουλίδης όσο και ο Μαυρογιάννης ήταν βασικοί γνώστες της τελευταίας αποτυχημένης προσπάθειας λύσης (του κυπριακού προβλήματος) σε ελβετικό θέρετρο το 2017 ως στενοί έμπιστοι του Αναστασιάδη». 

«Στην ψηφοφορία της Κυριακής ο Χριστοδουλίδης, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, αναμετρήθηκε με τον διπλωμάτη καριέρας Μαυρογιάννη, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτή στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους και πρώην μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Χριστοδουλίδης κατέβηκε ως ανεξάρτητος με την υποστήριξη κεντρώων και κεντροδεξιών κομμάτων», γράφει το Reuters, μεταδίδοντας το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου «αντιμετωπίζει προβλήματα που κυμαίνονται από το αδιέξοδο στις συνομιλίες επανένωσης με τους Τουρκοκύπριους στο εθνοτικά διαιρεμένο νησί και τις εργασιακές διαμάχες εν μέσω ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, μέχρι τις επιπτώσεις των σκανδάλων διαφθοράς και την έξαρση της μετανάστευσης που έχει αφήσει τις αρχές να αντιμετωπίσουν χιλιάδες αιτήσεις ασύλου».

Το Bloomberg το βράδυ της Κυριακής εστιάζει στο βιογραφικό σημείωμα του νέου Προέδρου της Κύπρου, σημειώνοντας ότι «ο Χριστοδουλίδης, 49 ετών, διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη και τη δεύτερη Κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος δεν είχε δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα μετά τη συμπλήρωση δύο πενταετών θητειών». «Μακροχρόνιο μέλος του κεντροδεξιού κόμματος ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη, ο Χριστοδουλίδης εκδιώχθηκε από το κόμμα αφού αποφάσισε να κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος έναντι του Αβέρωφ Νεοφύτου, του επίσημου υποψηφίου του ΔΗΣΥ» προσθέτει. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, εκτός από την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, ο νέος Πρόεδρος έχει ενώπιόν του το θέμα της επαναπροσέγγισης με τους Τουρκοκύπριους, «ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου εν μέσω της αναδιαμόρφωσης του παγκόσμιου ενεργειακού τοπίου. Ο νέος ηγέτης πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την εκλαμβανόμενη διαφθορά στους πολιτικούς κύκλους».

Το γαλλικό δίκτυο France 24 μεταδίδει ότι «ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης εξελέγη την Κυριακή Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε στα 49 του χρόνια ο νεότερος ηγέτης του διαιρεμένου νησιωτικού κράτους της Μεσογείου. Θεωρήθηκε ευρέως φαβορί, ακόμη και πριν από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας της περασμένης Κυριακής». Γράφει ακόμη ότι την υποψηφιότητα υποστήριξαν «κεντρώα κόμματα που υιοθετούν σκληρή γραμμή για τις συνομιλίες για τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού εδώ και δεκαετίες».

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο DW «οι κάτοικοι της Κύπρου εξέλεξαν τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη ως τον επόμενο Πρόεδρο της χώρας, με τον Χριστοδουλίδη να κερδίζει την οριακή ψηφοφορία έναντι του έμπειρου διπλωμάτη Ανδρέα Μαυρογιάννη». 

Στον τουρκοκυπριακό Τύπο, η «Κίπρις Ποστασί» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της τη νίκη Χριστοδουλίδη με τον τίτλο «Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έγινε ο νέος Πρόεδρος της νότιας Κύπρου» όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η «Γιενί Ντουζέν» μετέδωσε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης έγινε ο «νέος ηγέτης των Ελληνοκυπρίων» κατά την έκφρασή της, ενώ τον ίδιο τίτλο χρησιμοποιεί και η «Χαμπέρ Κίπρις».