Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προεδρικές 2023.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι 561.273 εκλογείς καλούνται να προσέλθουν αύριο στις κάλπες και να εκλέξουν το νέο ηγέτη της χώρας για την επόμενη πενταετία. Εξ αυτών οι 550,927 ψηφίζουν στην Κύπρο και οι 10,346 στο εξωτερικό.


Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών Κώστα Κωνσταντίνου οι προεδρεύοντες έχουν τις κάλπες στην Κύπρο έχουν την κατοχή τους τις κάλπες. Αύριο πρωί πρωί θα ξεκινήσει η επιχείρηση πριν τις 6 για να μπορέσουν στις 6 το πρωί να βρίσκονται στα εκλογικά κέντρα.


Οι κάλπες σε Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία θα ανοίξουν στις 7 το πρωί, και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα ενώ θα υπάρξει διάλειμμα μίας ώρας από τις 12 έως τη μία το μεσημέρι.


Στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε άλλες 10 χώρες του εξωτερικού οι ώρες έχουν προσαρμοστεί αναλόγως, με τις κάλπες να κλείνουν επίσης στις έξι ώρα Κύπρου.


«Το προσωπικό που ταξιδεύει στο εξωτερικό έχω ενημερωθεί ότι όλοι έχουν φτάσει στις πόλεις στις οποίες θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα. Θα λειτουργήσουν 35 εκλογικά κέντρα σε 25 πόλεις του εξωτερικού, σε 12 χώρες. Όλοι βρίσκονται πλέον στις θέσεις τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους αύριο» ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου.


Για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα λειτουργήσουν 1148 εκλογικά κέντρα, με τα 1113 να είναι στην Κύπρο και τα 35 στο εξωτερικό.
Οι ψηφοφόροι που θα προσέλθουν στις κάλπες θα ψηφίσουν τον εκλεκτό τους για την προεδρία της Δημοκρατίας σημειώνοντας "X"  ή "+" ή "√" μέσα στο ορθογώνιο, που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της επιλογής του. (ΚΑΡΤΑ) Ενώ κατά την άφιξή τους θα πρέπει να προσκομίσουν είτε εκλογικό βιβλιάριο είτε δελτίο ταυτότητας.


Όσοι πολίτες δεν γνωρίζουν το εκλογικό κέντρο που θα ψηφίσουν, μπορούν να το μάθουν μέσω διαδικτύου, τηλεφωνικώς ή αποστέλλοντας μήνυμα στο 1199.


Όπως είχε γίνει και την περασμένη Κυριακή, τα άτομα τα οποία έχουν διαγνωστεί θετικά στον κορωνοϊό θα μπορούν να ασκήσουν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο που είναι εγγεγραμμένα.


Ωστόσο θα πρέπει απαραίτητα να φορούν προστατευτική μάσκα ενώ θα πρέπει να μεταβούν στο εκλογικό κέντρο είτε με τα πόδια είτε με ιδιωτικό όχημα αφού απαγορεύεται η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.