Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψαν στο Πόρτσμουθ τη λεγόμενη Διακήρυξη Ενιαίου Οράματος, μια συμφωνία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Ελληνικές και βρετανικές πηγές σημείωσαν πως η συμφωνία που υπογράφηκε επιβεβαιώνει τις στενές διμερείς αμυντικές σχέσεις, αλλά και την πολύ καλή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο υπουργών, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Μπεν Γουάλας.

Κατά τη συνάντησή τους έγινε αναφορά στη σημαντική δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση του ρωσικού αναθεωρητισμού, δίνοντας αφορμή και για αναφορά στην αντιμετώπιση από την Ελλάδα ενός αναθεωρητικού γείτονα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Διακήρυξη Κοινού Οράματος αναφέρει πως επιβεβαιώνονται οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών με αναφορά στις κοινές αρχές και αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, στην προσήλωση του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα στο σεβασμό της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), την οποία δεν αποδέχεται η Τουρκία, ως βάση για επίλυση διαφορών και προκλήσεων ασφαλείας.

Στη διακήρυξη επιβεβαιώνεται επίσης η δέσμευση των δύο χωρών για αμοιβαία υποστήριξη και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις κοινές προκλήσεις και απειλές για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, τις ασκήσεις και την προοπτική συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε δε η σημασία της υποστήριξης της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής και της προάσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό πηγές αναφέρουν πως ο Μπεν Γουάλας υπέδειξε ότι κατανοεί τις ελληνικές αιτιάσεις αναφορικά με την τουρκική στάση, λέγοντας ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί εντός του ΝΑΤΟ, όπως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται συμπεριφορές που άπτονται της συμμαχικής αλληλεγγύης. 

Ανέφερε ότι οι διαφορές με την Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με μια τέτοια πρωτοβουλία από τη Συμμαχία. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και με αναφορά και στη στάση της Τουρκίας στο Ουκρανικό ο κ. Παναγιώτοπουλος φέρεται να είπε στον συνομιλητή του ότι η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει σε ποιο στρατόπεδο ανήκει.

Ο κ. Γουάλας αναγνώρισε επίσης την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις βρετανικές δυνάμεις μέσω των εγκαταστάσεων στη Σούδα και στα Χανιά και για πρώτη φορά έγινε λόγος από βρετανικής πλευράς για τη σημασία που έχει γεωστρατηγικά η ανάπτυξη και χρήση του λιμένα Αλεξανδρούπολης για την Ευρώπη  και για το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο της διακήρυξης συμφωνήθηκε, εξάλλου, να καταρτίζεται κάθε χρόνο ένας οδικός χάρτης που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες αμυντικής συνεργασίας και καθιερώνεται πλέον ετήσιος διάλογος για την ασφάλεια και την άμυνα, ώστε να γίνεται επισκόπηση της προόδου και διερεύνηση νέων πρωτοβουλιών για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.