Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερσιν ταταρ

H αναφορά της «τδβκ» ως «τουρκοκυπριακού κράτους» από τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι σε ομιλία του προχθές, πρέπει να αξιολογηθεί και να ερμηνευθεί ως εκδήλωση της συνεχιζόμενης πολιτικής και των προσπαθειών για ένα «κράτος» που είναι απαλλαγμένο από «απομόνωση» και «περιορισμούς» και έχει φτάσει στη θέση που του αξίζει στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την σχετική αναφορά του κ. Οκτάι, ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι «η έμφαση στο τουρκοκυπριακό κράτος που υπογραμμίζεται εδώ (από τον κ. Οκτάι) είναι η έμφαση σε ένα κράτος με κυρίαρχη ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Παρέπεμψε και πάλι στην «ιστορική ομιλία» του Τούρκου Προέδρου - κατά την έκφρασή του - και την έκκλησή του από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ πέρυσι, λέγοντας ότι μετά από αυτή ήρθε και η έκκληση του Τούρκου Αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα να επιβεβαιώσουν την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. «Μια ξεκάθαρη ένδειξή της αλλαγής παραδείγματος είναι η νέα πολιτική που ακολουθούμε σε πλήρη αρμονία με την μητέρα πατρίδα Τουρκία όσον αφορά το Κυπριακό» είπε.

Κατά τον κ. Τατάρ η έκκληση Ερντογάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους «έδειξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι ο δρόμος για μια δίκαιη, διαρκή και βιώσιμη συμφωνία μέσω της διαπραγμάτευσης στην Κύπρο είναι η αποδοχή της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο υπαρχόντων μερών».

Θεωρεί ότι η δική του εκλογή στην «προεδρία» ήταν επίσης ένδειξη ότι μια λύση με βάση την ομοσπονδία δεν είναι εφικτή και με την νέα πολιτική «το παιχνίδι έσπασε» και το στάτους του ψευδοκράτους έχει ανυψωθεί, όπως ισχυρίστηκε.

Ο Ερσίν Τατάρ έκανε και πάλι αναφορά στην αποδοχή από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών του ψευδοκράτους ως παρατηρητή. Και υποστήριξε ότι η δική του πρόταση είναι ο μόνος εφικτός δρόμος για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, η προσδοκία του από τον νέο Ε/κ ηγέτη που θα εκλεγεί - εννοώντας τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας - είναι «να επιδείξουν ηγετική βούληση με όραμα μακριά από δόγματα και να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική που προωθούμε κοιτάζοντας έξω από το κουτί είναι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση που θα ωφελήσει όχι μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρη την περιοχή».

Με βάση το γεγονός – κατά την έκφρασή του - ότι το «κράτος» τους είναι «κυρίαρχο και νόμιμο», υποστήριξε ότι η λύση «που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς που θα εφαρμοστεί σε αυτή τη βάση θα φέρει συνεργασία, ευημερία και σταθερότητα στο νησί και την περιοχή μας».