Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερσιν ταταρ

Καμία απολύτως δύναμη δεν μπορεί να αποκόψει τους Τουρκοκύπριους από τη «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, η οποία είναι η μεγαλύτερη τους δύναμη και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής τους, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μιλώντας κατά την τέταρτη συνάντηση εκπροσώπων διάφορων οργανώσεων στο «προεδρικό μέγαρο», στο πλαίσιο των προσπαθειών σύστασης του λεγόμενου «λαϊκού συμβουλίου».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος γράφει σήμερα ότι ο κ. Τατάρ επέκρινε ξανά το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης και το χαρακτήρισε απαράδεχτο.

Είπε ότι διεξάγουν μαζί με την Τουρκία τον «εθνικό αγώνα» τους, που άρχισε το 1878 και αναφέρθηκε σε «ακλόνητους δεσμούς» των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία.

Δήλωσε εκ νέου ότι προχωρούν με αποφασιστικότητα στον δρόμο της λύσης στη βάση της ύπαρξης δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι δεν είναι δυνατή μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας, που στόχο έχει την κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από το νησί και την μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα.

Αντιπροσωπεία της «βουλής» στην Αγκυρα

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της «επιτροπής διοικητικών, δημοσίων υποθέσεων και υγείας» της «βουλής», υπό την προεδρία του «βουλευτή» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), Οζντεμίρ Μπέροβα, βρίσκεται στην Άκυρα για επαφές και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.

Στην συνάντηση παρόντες ήταν η «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Φιλίζ Μπεσίμ, ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Εμπράχ Γεσίλμαρκ και ο «πρέσβης» του ψευδοκράτους στην Άγκυρα, Ισμέτ Κορούκογλου.

Ο κ. Σεντόπ ανέφερε ότι η αύξηση του αριθμού των επισκέψεων μεταξύ των επιτροπών τους ικανοποιεί κι εξέφρασε υποστήριξη στο «όραμα» του Ερσίν Τατάρ για λύση, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερο να ενεργήσουν από κοινού, έχοντας μια νέα θέση, η οποία να είναι «δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη».

Δηλώνοντας ότι υποστηρίζουν την έκκληση του Τούρκου Προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο κ. Σεντόπ είπε ότι πάντα μεταφέρουν την αναγκαιότητα αυτής της έκκλησης στους συνομιλητές τους. Δήλωσε ακόμη ότι καταβάλλουν προσπάθειες για τη λήψη μιας απόφασης προς την ίδια κατεύθυνση στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των Τουρκικών Κρατών, που θα πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον μετά την ένταξη του ψευδοκράτους ως παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Πρόσθεσε ότι κάνουν ότι μπορούν για την ανάπτυξη της οικονομικής ευημερίας των «αδελφών στην τδβκ».

«Η ομοσπονδία το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης»

Στα κατεχόμενα ο γενικός γραμματέας του Δρόμου Ανεξαρτησίας, Mουνούρ Ραχβαντζίογλου, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του Mayıs TV, είπε ότι το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο λύσης του Κυπριακού είναι αυτό της ομοσπονδίας και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν συνομιλίες για την επίτευξη μιας ομοσπονδιακής λύσης στην Κύπρο.

Μιλώντας για τα προβλήματα με τον ηλεκτρισμό στα κατεχόμενα, ο κ. Ραχβαντζίογλου εξέφρασε την άποψη ότι γίνεται μια προσπάθεια να τους εκφοβίσουν για τη διαδικασία μεταφοράς ηλεκτρισμού από την Τουρκία, με στόχο όπως είπε, να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεσή τους.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που αφορά την ανανέωση της συμφωνίας με την τουρκική ιδιωτική εταιρεία AKSA, σημείωσε ότι «δεν μπορούν να είναι τυχαίες οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος αυτή την περίοδο», υπογραμμίζοντας και την αύξηση στα καύσιμα και στο υγραέριο.

Υποστηρίζοντας ότι με τα χρήματα που κατέβαλαν τα τελευταία τρία χρόνια στην AKSA θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο Ραχβαντζίογλου δήλωσε ότι παρ’ όλα αυτά, καταβάλλουν τα χρήματα και την ίδια στιγμή μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.