Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Υπέρ της άρσης της ασυλίας των Ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο (Ιταλία) και Μαρκ Ταραμπέλα (Βέλγιο) ψήφισε το πρωί της Πέμπτης η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από αίτημα των Βελγικών αρχών στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου διαφθοράς, γνωστού ως Qatargate.

Το αίτημα εγκρίθηκε με απλή πλειοψηφία, με ανάταση χειρός και όχι με μυστική ψηφοφορία, κατά τη διάρκεια της «μικρής» Ολομέλειας στις Βρυξέλλες.

Οι δύο Ευρωβουλευτές είχαν εκλεγεί με κόμματα που ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, όμως έχουν έκτοτε διαγραφεί από την πολιτική ομάδα, ο κ. Κοτσολίνο με δική του πρωτοβουλία και ο κ. Ταραμπέλα μετά από απόφαση της πολιτικής ομάδας.

Η πρόταση για άρση της ασυλίας των Κοτσολίνο και Ταραμπέλα εγκρίθηκε ομόφωνα την Τρίτη από τα 23 μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών Υποθέσεων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως ανέφερε στο γαλλόφωνο Βελγικό κανάλι RTBF η εισηγήτρια των εκθέσεων για άρση της ασυλίας τους, Μανόν Ομπρί (Αριστερά, Γαλλία), οι κατηγορίες κατά των δύο Ευρωβουλευτών βασίζονται στις καταθέσεις του τέως Ευρωβουλευτή και φερόμενου ως επικεφαλής του δικτύου διαφθοράς Αντόνιο Παντσέρι και του τέως βοηθού του, κοινοβουλευτικού συνεργάτη του κ. Κοτσολίνο και συντρόφου της παυθείσας αντιπροέδρου Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

«Ελπίζω πως αυτή η άρση της ασυλίας θα ρίξει φως σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς καθώς, προς το παρόν, βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου», πρόσθεσε κ. Ομπρί.

Οι τέσσερις προφυλακισθέντες (Καϊλή, Τζιόρτζι, Παντσέρι και Νίκολο Φίγκα - Ταλαμάνκα από τη ΜΚΟ No Peace Without Justice) κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στο πλαίσιο προσπαθειών χώρας του Κόλπου να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.