Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Δυτικές χώρες έχουν μόλις εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ωστόσο στο Κίεβο ζητά ήδη την αποστολή αεροπλάνων F-16 για την αναχαίτιση της ρωσικής εισβολής.

Οι ΗΠΑ επί του παρόντος το έχουν αποκλείσει αυτό, ενώ λίγα ευρωπαϊκά κράτη παρουσιάζονται πιο ανοικτά σε αυτή την ιδέα.

Ερωτηθείς τη Δευτέρα εάν ο Λευκός Οίκος είναι υπέρ μιας τέτοιας κίνησης, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απάντησε "όχι", παρόλο που την επόμενη ημέρα ανέφερε πως θα μιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σχέση με τα τελευταία αιτήματά του για σύγχρονο εξοπλισμό. 

Ο Όλιβιερ Σμίτ, ένας ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Πολέμου στη Δανία είπε πως δεν θεωρεί ότι η αποστολή αεροπλάνων θα κλιμακώσει τη διαμάχη.

Ωστόσο οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παραμένουν αναποφάσιστες επί του θέματος. Η Γερμανία έχει αποκλείσει την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών. Η Πολωνία ανέφερε την Τρίτη πως δεν διεξάγει επίσημες συζητήσεις για τη μεταφορά οποιωνδήποτε από τα F-16 της στην Ουκρανία. Και η Βρετανία εμφανίστηκε να αποκλείει την αποστολή αεροσκαφών, με βάση δήλωση του εκπροσώπου του Πρωθυπουργού της χώρας. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε πως η χώρα του δεν απέκλεισε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών αλλά η Ουκρανία δεν έχει θέσει ένα τέτοιο αίτημα.

Η Σλοβακία ανέφερε πως θα ήταν έτοιμη να αποστείλει μαχητικά MiG-29, ενώ Ολλανδοί πολιτικοί πρόσφατα εξέτασαν την ιδέα της αποστολής μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.