Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης Ερσίν Τατάρ Αντόνιο Γκουτέρες

«Το θράσος δεν έχει όρια». Με έντονο ύφος απάντησε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας στις αντιδράσεις  του κατοχικού καθεστώτος επί του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, υπέδειξε με νόημα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μια ζωή, όχι μόνο  αντιδρά, αλλά ενεργεί και ενάντια στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Δεν με ξενίζει η συμπεριφορά τους αν αναλογιστείτε και μόνο ότι κατά παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αξιώνουν την αλλαγή βάσης, παρά τα όσα σε επίπεδο Κορυφής είχαν συμφωνηθεί, παρά τη σωρεία ψηφισμάτων, παρά τις καταδίκες από πλευράς ΕΔΑΔ. Το θράσος δεν έχει όρια».

Όσον αφορά το περιεχόμενο του ψηφίσματος, το οποίο, μεταξύ άλλων, επαναβεβαιώνει ως συμφωνημένη βάση λύσης τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, και καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειες της στην περίκλειστης περιοχή των Βαρωσίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίησή του.

Θεωρώ ότι ανταποκρίνεται στον μέγιστο βαθμό στις αξιώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και σε όσα υπαγορεύουν οι διεθνείς κανόνες και συνεπώς εκφράζω την ικανοποίηση μου

Στις σκέψεις διορισμός Απεσταλμένου

Τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό έχει πρωτίστως στο μυαλό του ο Γενικός Γραμματέας τον Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Εκπρόσωπος της Γραμματείας του διεθνούς οργανισμού, Στεφάν Ντουζαρίκ, μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των διαπιστευμένων ανταποκριτών στη Νέα Υόρκη, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή την έγκριση του ψηφίσματος, το οποίο ανανεώνει για ένα χρόνο τη θητεία της UNFICYP.

Σύμφωνα με τον κ. Ντουζαρίκ, «νομίζω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας προτρέπει τα μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε ο Γενικός Γραμματέας να μπορεί να διορίσει έναν απεσταλμένο. Από την ανάγνωση του ψηφίσματος, βλέπουμε ότι καλεί τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις επ' αυτού, και όταν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το κάνουμε και τότε θα είναι σαφές σε ποιο πλαίσιο θα γίνει.»

Με δεδομένη την σαφέστατη αναφορά για τα Βαρώσια στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, κλήθηκε να εξηγήσει κατά πόσον η σοβαρότητα της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αντικατοπτρίζεται σωστά στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, που είχε προηγηθεί, ή εάν η κατάσταση υποβαθμίζεται.

Επ’ αυτού ο Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας το ανέφερε με τρόπο που θεώρησε ότι ήταν καλύτερο να αναφερθεί. Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επίσης τη γνώμη του. Δεν νομίζω ότι τα δύο έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, τουλάχιστον από τη δική μου σκοπιά.»

Την υιοθέτηση του ψηφίσματος για την UNFICYP χαιρετίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενώ το ΑΚΕΛ  σημειώνει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επιρρίπτει ευθύνες και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης δήλωσε ότι «ως Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζουμε το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, σφαλέστατα στέλνει ηχηρά μηνύματα σε πάρα πολλούς αποδέκτες».   

Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του σημειώνει πως «για άλλη μια φορά, το Συμβούλιο Ασφαλείας επιρρίπτει ευθύνες και στην ελληνοκυπριακή πλευρά αναφορικά με την τη δημιουργία μη εξουσιοδοτημένων κατασκευών στη νεκρή ζώνη. Παράλληλα, υπογραμμίζεται δεικτικά η ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο στη διαχείριση των αιτούντων άσυλο και τους πρόσφυγες.»

Με ανακοινώσεις τοποθετήθηκαν για την υιοθέτηση του ψηφίσματος και άλλα κόμματα.

Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται αύριο (01/02) στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην τελευταία ίσως συνάντησή τους υπό την ιδιότητα του Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα συναντηθεί και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια θα καταθέσει τον θεμέλιο λίθο για τα έργα που θα κατασκευαστούν στο Μάτι της Αττικής, και τα οποία χρηματοδοτούνται, μέσω εισφορών της Κυπριακή Δημοκρατίας και των Κυπρίων πολιτών, προς στήριξη των κατοίκων μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές.