Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ku

Οδηγεί στα άκρα τη σύγκρουσή της με τη Δύση η Τουρκία.

Λίγες μόνο ώρες μετά τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν προς τους πολίτες τους Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Σουηδία, για πιθανά τρομοκρατικά κτυπήματα στην Τουρκία, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση.

Εξέδωσε όχι μία αλλά δύο ξεχωριστές ταξιδιωτικές οδηγίες, εκφράζοντας ανησυχία για τον κίνδυνο πιθανών ισλαμοφοβικών, όπως τις χαρακτηρίζει, επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε ευρωπαϊκές χώρες.

Καλεί, μάλιστα, τους Τούρκους πολίτες στις δυτικές χώρες να είναι προσεκτικοί.

Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας- Ταξιδιωτική οδηγία 

Ενεργήστε ψύχραιμα απέναντι σε πιθανές ξενοφοβικές και ρατσιστικές παρενοχλήσεις και επιθέσεις και μείνετε μακριά από περιοχές όπου θα μπορούσαν να ενταθούν οι διαδηλώσεις.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί, επίσης, τους Τούρκους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί λόγω των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων μετά τον θάνατο του Τάιρ Νίκολς από άγριο ξυλοδαρμό αστυνομικών στο Μέμφις του Τενεσί.

Προεκλογικό Ντελίριο 

Η νέα σύγκρουση με τη Δύση, που ακολουθεί το ανοιχτό ακόμα μέτωπο για την ένταξη Σουδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, έρχεται μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας στην Τουρκία, η οποία κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι φετινές εκλογές θα είναι οι πιο δύσκολες των τελευταίων δύο δεκαετιών για τον Σουλτάνο.

Και αυτό καθώς, για πρώτη φορά, έξι αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν ενώσει προεκλογικά τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στον κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Προέδρου.

Κωνσταντίνος Φιλης- Αναλυτής Διεθνών Θεμάτων 

Υπάρχει μια αισιοδοξία στους κόλπους τις αντιπολίτευσης στα όρια της ευφορίας θα έλεγα, θεωρούν δεδομένη την νίκη τους την οποία προσπαθούν να εμφανίσουν στους δυτικούς ως νίκη της δημοκρατίας.

Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης θα ανακοινώσουν το πρόγραμμά τους αύριο ενώ στις 13 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσουν το όνομα του εκλεκτού τους για την Προεδρία.

Καθοριστικό ρόλο στις εκλογές του Μαΐου αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν οι νέοι.

Από τους 64 εκατομμύρια εκλογείς, τα 13 εκατομμύρια είναι ως 24 ετών ενώ επτά εκατομμύρια θα προσέλθουν στις κάλπες για πρώτη φορά φέτος.

Η ψήφος τους θεωρείται καθοριστικής σημασίας αφού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι νέοι ψηφοφόροι ετοιμάζονται να γυρίσουν την πλάτη στον μόνο ηγέτη της χώρας τους που γνώρισαν και θυμούνται.