Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βλαντιμίρ Πούτιν Κιμ Γιόνγκ Ουν

Η Βόρεια Κορέα αρνήθηκε την Κυριακή ότι παρείχε όπλα στη Μόσχα, μετά που οι ΗΠΑ είπαν ότι η χώρα, που κατέχει πυρηνικά, παρείχε πυραύλους στον ρωσικό ιδιωτικό στρατό Wagner.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον είχε κατονομάσει την ομάδα Wagner ως "διακρατική εγκληματική οργάνωση", επικαλούμενη τις συναλλαγές που είχε με την Πιονγκιάνγκ, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Λευκός Οίκος έδειξε φωτογραφίες της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ με ρωσικά βαγόνια να μπαίνουν στη Βόρεια Κορέα, να παραλαμβάνουν ένα φορτίο ρουκέτες και πυραύλους πεζικού και να επιστρέφουν στη Ρωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εθνικής ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Σε δήλωση που διαβάστηκε από το επίσημο κορεάτικο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας ανώτερος Βορειοκορεάτης αξιωματούχος απέρριψε τις κατηγορίες, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν "ένα πραγματικά μη επιθυμητό αποτέλεσμα" αν επιμένουν στη διάδοση "φημών που κατασκευάζουν οι ίδιες".

«Η προσπάθεια αμαύρωσης της εικόνας της (Βόρειας Κορέας) κατασκευάζοντας κάτι ανύπαρκτο είναι μια σοβαρή πρόκληση που δεν μπορεί ποτέ να επιτραπεί και που δεν μπορεί παρά να πυροδοτήσει την αντίδρασή της», δήλωσε ο Kwon Jong Gun, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου για Υποθέσεις που αφορούν στις ΗΠΑ.

Το χαρακτήρισε επίσης «μια ανόητη προσπάθεια να δικαιολογήσουν την προσφορά όπλων στην Ουκρανία».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε 31 άρματα μάχης Abrams, ένα από τα πιο ισχυρά και εξελιγμένα όπλα του αμερικανικού στρατού, για να βοηθήσουν το Κίεβο να αντιμετωπίσει την εισβολή της Μόσχας.

Η κίνηση προκάλεσε μια επίπληξη την Παρασκευή από την Κιμ Γιο Γιονγκ, την ισχυρή αδερφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «περνάει περαιτέρω την κόκκινη γραμμή» στέλνοντας τα τανκς στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Παρκ Τζιν στη Σεούλ την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε τις ανησυχίες για τις «αλόγιστες δοκιμές πυραύλων και τα πυρηνικά προγράμματα» της Πιονγκγιάνγκ και τις συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας στη Νότια Κορέα.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στις ρωσικές πολεμικές προσπάθειες με πυραύλους», πρόσθεσε.

Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία είναι ένας από τους λίγους διεθνείς φίλους της Βόρειας Κορέας και έχει προηγουμένως βοηθήσει το καθεστώς.

Εκτός από τη Συρία και τη Ρωσία, η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη χώρα που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ, δύο αυτονομιστικών περιοχών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία, ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει από καιρό τη γραμμή κατά της αυξανόμενης πίεσης στην πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα, ζητώντας ακόμη και απαλλαγή από τις διεθνείς κυρώσεις για ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακήρυξε τη Βόρεια Κορέα «μη αναστρέψιμο» πυρηνικό κράτος τον Σεπτέμβριο και η χώρα διεξήγαγε δοκιμές όπλων για την κατάργηση των κυρώσεων σχεδόν κάθε μήνα πέρυσι, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης του πιο προηγμένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της.