Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αμμόχωστος

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άπλωσε το μακρύ του χέρι και στην Αμμόχωστο και συγκεκριμένα στους σχεδιασμούς για ανέγερση των λεγόμενων κοινωνικών κατοικιών  παρά την κατεχόμενη πόλη.

Το έργο σχεδιάζεται σε ελληνοκυπριακή γη που βρίσκεται αριστερά της λεωφόρου Δερύνειας,  στην Κάτω Δερύνεια απέναντι από την ενορία του Αγίου Μέμνωνα και σε απόσταση λιγότερη του ενός χιλιομέτρου από το οδόφραγμα.

Το έργο, εξαγγέλθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι μετά την συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον ψευδοπρωθυπουργό Ουνάλ Ουστέλ, και την διεκπεραίωση θα αναλάβει η Δημόσια Εταιρεία Κατοικιών της Τουρκίας, μέσω υπεργολαβίας στην Albayrak Construction, εταιρία ιδιοκτησίας του Νούρι Αλμπαϊρακ, στενού φίλου και κουμπάρου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας  θεωρείται ως ο εθνικός εργολάβος της Τουρκία και η οικογενειακή εταιρεία του υλοποίησε επί ημερών διακυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έργα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην κατοχή της έχει και μέσα ενημέρωσης με ναυαρχίδα την εφημερίδα Yeni Safak, που θεωρείται ως το πλέον φιλοκυβερνητικό έντυπο στην χώρα.

Αρχικά την ανέγερση των κατοικιών θα αναλάμβαναν εταιρείες από το ψευδοκράτος, η ανατροπή όμως σε αυτούς τους σχεδιασμούς και η διαφαινόμενη ανάθεση του έργου σε εταιρείες από την Τουρκία έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στα κατεχόμενα.

Χαρακτηριστική η προ ημερών δήλωση της λεγόμενης πρώην υπουργού εσωτερικών του ψευδοκράτους Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς.
Αϊσεγκιούλ Μπαϊμπάρς

Αν όμως το ΤΟΚΙ θα έρθει εδώ και θα γίνει το έργο εξ ολοκλήρου υπό τον έλεγχο του ΤΟΚΙ και με τη μέθοδο του διαγωνισμού, κατά τη γνώμη μου αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο

Το ΕΚΑΦ ισχυρίζεται ότι η γη του ανήκει και αποτελεί κληροδότημα του Λαλά Μουσταφά. Μάλιστα σύμφωνα με το ΕΒΚΑΦ ολόκληρη η περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου, η περιοχή των Κάτω Βαρωσίων και η Κάτω Δερύνεια μέχρι τα όρια των Βρετανικών Βάσεων του Αγίου Νικολάου ανήκει σε τρία βακουφικά ιδρύματα.  

Το έργο σχεδιάζεται να στεγάσει πέραν των 4 χιλιάδων ατόμων, κυρίως εποίκων με προφανή στόχο Ερντογάν και Τατάρ να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη.

Συνεχίζουν τα έργα…

Την ίδια ώρα συνεχίζονται τα έργα καθαρισμού στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Συνεργεία εργάζονται τις τελευταίες ημέρες στην συμβολή των λεωφόρων Δημοκρατίας και Ερμού, στην περιοχή που βρίσκεται το μικρό τζαμί Μπιλάλ Αγά το οποίο τον Ιούλιο του 2021 εγκαινιάστηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κατοχικό καθεστώς προσανατολίζεται να ανοίξει τους δημόσιους χώρους στα Βαρώσια αλλά ενδεχομένως και μικρά καταστήματα, με σκοπό να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη από τις επισκέψεις στην περίκλειστη περιοχή.