Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέφη Δράκου

Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Στέφη Δράκου αναχώρησε την Τετάρτη για τη Σουηδία, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του άτυπου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2023 στη Στοκχόλμη, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Σουηδία.

Ανακοίνωση αναφέρει ότι στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, οι Υπουργοί αναμένεται να εξετάσουν μεταξύ άλλων την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος στην ψηφιακή εποχή και την ανάγκην που ανακύπτει για πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία των δικαστικών αρχών και των αρχών επιβολής του νόμου.

Επιπρόσθετα, θα μελετήσουν θέματα δικαστικής συνεργασίας και ιδιαίτερα την δυνατότητα μεταφοράς ποινικών διαδικασιών μεταξύ των κρατών μελών όταν αυτό απαιτείται για την επιτυχή διερεύνηση και δίωξη ενός εγκλήματος. 

Οι Υπουργοί θα εξετάσουν εκ νέου τις επιπτώσεις στην εσωτερική ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα ανταλλάξουν απόψεις για τους μηχανισμούς που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο για την δίωξη των προσώπων που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.