Τηλεόραση Ραδιόφωνο
2

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα υπογράμμισαν την ενισχυμένη στρατιωτική στάση του Τόκιο κατά τη διάρκεια συνομιλιών στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή ως μέρος μιας βαθύτερης συμμαχίας για τη διατήρηση της σταθερότητας στην ολοένα και πιο τεταμένη περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φιλοξενώντας τον Κισίντα στο Οβάλ Γραφείο, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι «κοινές δημοκρατικές αξίες των χωρών είναι η πηγή της δύναμής μας, η πηγή της συμμαχίας μας».

Είπε ότι θα συζητήσουν «τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής μας συμμαχίας» και χαιρέτισε «την ιστορική αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ιαπωνίας και τη νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας».

«Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής: οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απόλυτα δεσμευμένες στη συμμαχία και, το σημαντικότερο, στην άμυνα της Ιαπωνίας», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Τον Δεκέμβριο, η Ιαπωνία αναθεώρησε την αμυντική της στρατηγική με την υπόσχεση να αυξήσει τις δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2027, προσθέτοντας ενισχυμένες δυνατότητες απέναντι στην ανερχόμενη Κίνα και την απρόβλεπτη, πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα.

«Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν σήμερα το πιο δύσκολο και πολύπλοκο περιβάλλον ασφαλείας στην πρόσφατη ιστορία», είπε ο Κισίντα στον Μπάιντεν.

Η νέα ιαπωνική αμυντική στάση θα «διασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή», προσέθεσε, συμπληρώνοντας πως «η Ιαπωνία αποφάσισε τη θεμελιώδη ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένης των δυνατοτήτων αντεπίθεσης».