Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξ

Σε έντονες παραστάσεις προς την Μόνιμη Γραμματεία της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, προέβη ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, Νίκος Τορναρίτης, αποτρέποντας παρασκηνιακές ενέργειες της τουρκικής πλευράς για συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους, της οποίας ηγείτο ο «πρόεδρος» της ψευδοβουλής.

Σε ανακοίνωση της Βουλής για τη λήξη των εργασιών της 13ης Συνόδου της Ολομέλειας της Συνέλευσης, που ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, στην Αττάλεια της Τουρκίας, αναφέρεται ότι οι εργασίες της Συνόδου έληξαν με την υιοθέτηση από την Ολομέλεια ψηφισμάτων των τεσσάρων Μονίμων Επιτροπών της Συνέλευσης, ήτοι της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, της Επιτροπής Οικονομίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, της Επιτροπής Κοινωνικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Οικονομικού Σχεδιασμού, καθώς και με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Αττάλειας.

Στη Διακήρυξη, υπογραμμίζεται η σημασία περαιτέρω ενδυνάμωσης της πολυμερούς συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων της Ασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι συγκρούσεις, η τρομοκρατία, το διασυνοριακό έγκλημα και οι απειλές για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Κατά τη συζήτηση για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της Διακήρυξης της Αττάλειας, ο κ. Τορναρίτης τόνισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας κάθε κράτους, ως των βασικών αρχών, στις οποίες πρέπει να στηρίζεται η ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

Ο κ. Τορναρίτης στηλίτευσε την υιοθέτηση από κάποιες χώρες πρακτικών που τροφοδοτούν τις συγκρούσεις και την τρομοκρατία, δυναμιτίζοντας έτσι τις προσπάθειες για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών της ΑΚΣ, προς επίτευξη συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για τους λαούς της περιοχής. Επίσης, κατόπιν εισήγησης του κ. Τορναρίτη, περιλήφθηκε αναφορά στη Διακήρυξη για την ανάγκη καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων, περιλαμβανομένων των διακρίσεων στη βάση της φυλής ή του φύλου.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Τορναρίτης είχε σειρά επαφών με βουλευτές-μέλη των αντιπροσωπειών της Ινδίας, του Μπαχρέιν και του Ομάν, με τους οποίους συζήτησε τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και των εν λόγω κοινοβουλίων, τόσο στο πλαίσιο της ΑΚΣ όσο και στο διμερές επίπεδο.