Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Aμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Τζέικ Σάλιβαν, σχεδιάζει να επισκεφθεί το Ισραήλ εντός του μήνα, μετά τον σχηματισμό νέας Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε χθες αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.


Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης, της πιο δεξιάς στην ιστορία του Ισραήλ -ο κ. Νετανιάχου έχει συμμαχήσει με κόμματα της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων εβραίων-, ανησυχεί την Ουάσιγκτον, που φοβάται περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τους Παλαιστίνιους.

Χθες Δευτέρα, δυο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού κοντά στην πόλη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Η Κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν επιδιώκει να βρει κοινό τόπο με τη νέα Κυβέρνηση του Ισραήλ όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, που βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο, ενώ επανεξετάζει τη συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία.

Ο κ. Μπάιντεν είπε την περασμένη Πέμπτη πως αδημονεί να συνεργαστεί με τον κ. Νετανιάχου, σημειώνοντας πως είναι «φίλος μου εδώ και δεκαετίες», ταυτόχρονα όμως δεσμεύτηκε «να υποστηρίξει τη λύση δύο κρατών» στο Μεσανατολικό και να «εναντιωθεί σε πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά της ή έρχονται σε αντίθεση με τα κοινά συμφέροντα και τις αξίες μας».