Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πρασινη γραμμη

Στις αρχές της νέας χρονιάς, 2023, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 να διευρυνθεί η λίστα επεξεργασμένων προϊόντων μη ζωικής προέλευσης που διακινούνται από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, στο πλαίσιο του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προστεθούν στη λίστα δύο νέα προϊόντα. Το πρώτο αφορά σε «πλαστικές συσκευασίες για συντήρηση τροφίμων» και το δεύτερο αφορά σε «χάρτινες συσκευασίες» που επίσης έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. 

Η προσθήκη των πλαστικών και χάρτινων συσκευασιών, θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των επεξεργασμένων προϊόντων μη ζωικής προέλευσης που θα διατίθενται από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, σε οκτώ. Καθώς, ήδη διατίθενται  έξι προϊόντα, ελαιόλαδο, χυμοί φρούτων-πορτοκάλι και ρόδι, χαρουπόμελο, χαλβάς, μαρμελάδες και ταχίνι. 

Το θέμα συζητήθηκε, όπως πληροφορείτε ο ΑΝΤ1, μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη και του επικεφαλής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν Μάριο Νάβα, πριν από μερικές εβδομάδες. 

Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ενώπιον της Λευκωσίας την υποχρέωση σταδιακής διακίνησης και διάθεσης τουρκοκυπριακών επεξεργασμένων μη ζωικών προϊόντων, «σε τρεις φάσεις». 

Στην τρίτη, τελική φάση, η Λευκωσία θα πρέπει να επιτρέψει την διακίνηση και διάθεση όλων των επεξεργασμένων μη ζωικών προϊόντων από τα κατεχόμενα, τα οποία θα διατίθενται στις ελεύθερες περιοχές αλλά και στο σύνολο της ευρωπαϊκής επικράτειας. 

Όπως αναφέρουν πηγές της Κομισιόν, η υποχρέωση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, απορρέει από τον ίδιο τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Και συνεπώς αναμένει πλήρη ευθυγράμμιση με το γράμμα του κοινοτικού Κανονισμού.