Τηλεόραση Ραδιόφωνο
βουλγαρια

Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κλήθηκε η Πρέσβειρα της Ρωσίας στη Σόφια, Ελεονόρα Μιτροφάνοβα, έπειτα από την ανακοίνωση της Μόσχας πως καταζητεί τον Βούλγαρο δημοσιογράφο, Χρίστο Γκρόζεφ, για "παραβίαση άρθρου του ποινικού κώδικα της Ρωσικής Ομοσπονδίας".

Σε δήλωσή της στους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντηση που είχε στο Υπουργείο, η κα Μιτροφάνοβα δήλωσε πως ο Βούλγαρος δημοσιογράφος καταζητείται μόνο στη Ρωσία.

Ο Γκρόζεφ ο οποίος εργάζεται στη διεθνή ιστοσελίδα "Bellingcat" κηρύχθηκε καταζητούμενος από τη Ρωσία με βάση δήλωση του ρωσικού Υπουργείου Εσωτερικών.

Το γεγονός ότι ο Γκρόζεφ περιλήφθηκε στη λίστα των καταζητούμενων από τη Ρωσία δεν σημαίνει ότι θα καταζητείται σε όλο τον κόσμο, είπε η Μιτροφάνοβα, σημεώνοντας πως μπορεί να διαμένει όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Ενωρίτερα σήμερα, ο Βούλγαρος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Γκάλαμπ Ντόνεφ, δήλωσε πως η συμπερίληψη του Χρίστο Γκρόζεφ στη λίστα καταζητούμενων στη Ρωσία είναι απαράδεκτη παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.

Το κράτος της Βουλγαρίας, μέσω των θεσμών του, είναι σε συνεχή επαφή με τον δημοσιογράφο Χρίστο Γκρόζεφ πολύ πριν η συμπερίληψή του στη λίστα των καταζητουμένων γίνει θέμα στις ειδήσεις", δήλωσε πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σημείωσε πως η Βουλγαρία ενημερώθηκε μέσω επίσημων καναλιών από τη Ρωσία για τις κατηγορίες που αυτός αντιμετωπίζει.

"Αυτή η πράξη είναι απαράδεκτη όσον αφορά εμάς. Αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και μια προσπάθεια εκφοβισμού ενός Βούλγαρου πολίτη. Η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, θα υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία κατά της συμπερίληψης του δημοσιογράφου στη λίστα των καταζητούμενων και θα ζητήσει πλήρη ενημέρωση για αυτή την απόφαση", ανέφερε.