Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Καϊλή Σπυράκη

Η ευρωπαία γενική εισαγγελέας Λάουρα Κοβάσι εξετάζει το ενδεχόμενο απάτης σε βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης των συνεργατών δύο ελληνίδων ευρωβουλευτών. Οι διαδικασίες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί στη βάση του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, που τελεί υπό κράτηση για την υπόθεση του Κατάρ Γκέιτ και την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη. 

Όπως αναφέρεται, βάσει ερευνητικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης, της γνωστής OLAF, υπάρχουν υποψίες για απάτη εις βάρος του προϋπολογισμού της Ε.Ε, σε σχέση με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης, και ιδίως όσον αφορά στην αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω έρευνα δεν έχει καμιά σχέση με το Κατάρ και τα ζητήματα διαφθοράς και χρηματισμού που εξετάζονται από τις βελγικές αρχές. Η εν λόγω λοιπόν έρευνα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση η εισαγγελία, έχει ως αντικείμενο τη χρήση των βουλευτικών αποζημιώσεων και συγκεκριμένα τις αμοιβές των κοινοβουλευτικών βοηθών.

Η Μαρία Σπυράκη απέδωσε το ζήτημα σε έναν βοηθό της και το επίδομα αλλοδαπής του, ενώ εμφανίστηκε έτοιμη ακόμη και για άρση της ασυλίας της, λέγοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για τη διαφθορά σε σχέση με τα όσα τεκταίνονται σε σχέση με το σκάνδαλο του Κατάρ.

Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσε χθες ο ΑΝΤ1, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αναστείλει όλες τις εργασίες, τη συζήτηση και συνεπώς και την ενδεχόμενη έγκριση όλων των ντοσιέ που αφορούν στο Κατάρ.

Επιπλέον, αποφάσισε να αναστείλει την πρόσβαση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε όλους τους εκπροσώπους συμφερόντων του Κατάρ. 

Το τρίτο σημείο των αποφάσεων της ευρωβουλής αφορά στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς από τρίτες χώρες και ειδικής επιτροπής για τη διαφάνεια.

Τέταρτον, προβαίνει σε έκκληση για απαγόρευση δωρεών από τρίτες χώρες προς ευρωβουλευτές και πολιτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένης δηλαδή και της Κύπρου.

Και πέμπτον, οι ευρωβουλευτές θα υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων στην αρχή και στο τέλος της θητείας τους.