Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Εύα Καϊλή
Πηγή: www.depositphotos.com

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζόρτζι και ο πρώην ευρωβουλευτής και επικεφαλής της περιβόητης μη κυβερνητικής οργάνωσης, Αντόνιο Παντζέρι. Η Εύα Καϊλή ζήτησε αναβολή καθώς όπως λέχθηκε δεν κατέστη δυνατή η μεταγωγή της στο Παλέ ντε Ζιουστίς, λόγω απεργίας ενός συνδικάτου αστυνομικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, η ευρωβουλευτής θα περάσει την πόρτα του ανακριτή στις 22 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφασιστεί κατά πόσον θα προφυλακιστεί ή εάν θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. 

Με τους όρους αυτούς, τους περιοριστικούς δηλαδή, και φορώντας βραχιολάκι, αφέθηκε ο τέταρτος των κατηγορουμένων, ένας λομπίστας, το όνομα του οποίου δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα. 

Να σημειώσουμε ότι η κ. Καϊλή θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ένα τέτοιο καθεστώς, κάτι βεβαίως που προϋποθέτει ότι θα συνυπάρξουν οι όροι που θέτει η βελγική δικαιοσύνη και κυρίως ότι δεν θα κριθεί ότι μπορεί να παραβιάσει την εν εξελίξει έρευνα, αφαιρώντας στοιχεία ή παρεμβαίνοντας προς συγκεκριμένα πρόσωπα. Όλα αυτά βεβαίως θα τα δούμε σε 8 μέρες από σήμερα, στις 22 Δεκεμβρίου.


Αυτό πάντως που σήμερα κλέβει κυριολεκτικά την παράσταση είναι η αποκάλυψη ότι για το σκάνδαλο Qatar Gate, για το οποίο κατηγορείται ότι εμπλέκεται η ευρωβουλευτής, Εύα Καϊλή, οι έρευνες άρχισαν από το 2021. Η βελγική Soirδημοσίευσε ότι ένα χρόνο πριν, η Κρατική Ασφάλεια στο Βέλγιο - σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών - έκαναν έρευνες για την υπόθεση που χαρακτηρίστηκε ως «ζήτημα εθνικής ασφάλειας».


Μάλιστα, η εφημερίδα Le Soir υποστηρίζει στο δημοσίευμά της ότι οι Αρχές του Βελγίου παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των υπόπτων για εμπλοκή στο σκάνδαλο του Qatar Gate για μήνες και όταν είχαν αρκετά στοιχεία, η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα. Τα νέα δημοσιεύματα επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne μιλώντας για πρωτοφανή υπόθεση δωροδοκίας. 

Να σημειώσουμε ότι στην έρευνα που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, φέρονται να είχαν ρόλο, πέντε ακόμη κράτη-μέλη. 

Όλες αυτές οι συντριπτικές εξελίξεις οδηγούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ετοιμάζεται να βάλει φρένο σε όλα τα ντοσιέ και τις αποφάσεις πολιτικής που αφορούν στο Κατάρ. Ότι δηλαδή εκκρεμεί ότι υπάρχει ενώπιον τους δεν πρόκειται να προχωρήσει εάν αυτή η υπόθεση δεν ξεκαθαρίσει.  Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης νιώθουν εκτεθειμένα για ατή την εξέλιξη.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός του Βελγίου ήταν καυστικός και είπε ότι οι βελγικές αρχές κάνουν αυτό το οποίο δεν κατάφερε να κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωβουλής, μέσα σε αυτό το πλαίσιο συζητείται και το θέμα εξέτασης της συμφωνίας της αεροπορικής εταιρίας Qatar Airways με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Καρίμα Ντελί, πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου, απέστειλε ήδη επιστολή προειδοποιώντας ότι το Κατάρ ενδέχεται να έχει παρέμβει στις εσωτερικές διαβουλεύσεις του Σώματος.

Η ευρωβουλευτής Ντελί σύμφωνα με το POLITICO, η οποία συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ζητά πλέον όπως ελεγχθεί εάν το Κατάρ επηρέασε αδικαιολόγητα μια βασική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών που παρέχει στην Qatar Airways απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά της Ε.Ε, κάτι για το οποίο είχαν διατυπωθεί έντονες επικρίσεις.