Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γιάννης Καρούσος

Επιβάλλεται να εργαζόμαστε, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, για να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, δήλωσε στον επικήδειο λόγο του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, στην εξόδιο ακολουθία του ήρωα του 1974, Δημήτρη Δημητρίου.

Ανέφερε ότι «έπρεπε να φτάσουμε στην 31η Ιουλίου του 1997, ούτως ώστε Κληρίδης και Ντενκτάς να συμφωνήσουν ότι οι οικογένειες των αγνοουμένων μας έχουν το δικαίωμα να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων». Το 2005, συνέχισε, εντοπίστηκαν τα πρώτα λείψανα των αγνοουμένων και μέχρι σήμερα ταυτοποιήθηκαν 736 από τους 1619.

Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ, πρόσθεσε, μπροστά στην ανδρεία του Δημητράκη Πέτρου Δημητρίου, όχι για δεύτερη φορά, αλλά για 48η φορά, όσα και τα χρόνια από τη μέρα που προασπίστηκε την πατρίδα του, την οικογένειά του, όλες τις μετέπειτα γενεές. Από τη μέρα που πότισε με το αίμα του το δέντρο της Λευτεριάς, μη λογαριάζοντας τον θάνατο.

Η πρώτη, λανθασμένη ταυτοποίηση, είπε ο Υπουργός, έγινε τον Δεκέμβριο του 2005 και ακολούθησε η ταφή των οστών στις 21 Ιουλίου του 2007. Εκεί που η οικογένεια του Δημητράκη τερμάτιζε την αγωνία της, συνέχισε, φτάσαμε στον Οκτώβριο του 2015, όπου εντοπίστηκαν τα οστά του, σε ομαδικό τάφο στον κατεχόμενο Τράχωνα, μαζί με άλλα 15 αγνοούμενα πρόσωπα.

«Η δεύτερη ταφή των οστών του ήρωά μας, θα γίνει σήμερα, με την ευχή ότι η πιο οδυνηρή συνέπεια της τουρκικής εισβολής θα πάψει να υφίσταται για τα αγαπημένα του πρόσωπα», σημείωσε.

Ο κ. Καρούσος υπογράμμισε ότι επιβάλλεται να εργαζόμαστε, κάθε λεπτό, κάθε στιγμή, για να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα της εισβολής. «Για να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του κυπριακού ελληνισμού στο μαρτυρικό τούτο νησί. Για να ζήσουμε σε μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής. Χωρίς αγωνίες για το αύριο, χωρίς κινδύνους, χωρίς συρματοπλέγματα», είπε.