Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ελλαδα

Κάποιοι πολιτικοί και στρατιωτικοί στην Ελλάδα ονειρεύονται, πρέπει να ξυπνήσουν, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Υποστήριξε ότι Τουρκία και Ελλάδα έχουν 20 προβλήματα και ότι τουλάχιστον 3 ή 5 μπορούν να επιλυθούν με συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Χουλουσί Ακάρ είπε «είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω του διαλόγου στο πλαίσιο του δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», προσθέτοντας ότι «ο διάλογος από μόνος του δεν σημαίνει ότι μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα. Αλλά δεν είναι δυνατόν να λυθούν προβλήματα χωρίς διάλογο».

Όπως ανέφερε, δίνουν μεγάλη σημασία στις διαβουλεύσεις, στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και στις συζητήσεις αποφυγής κλιμάκωσης στο ΝΑΤΟ και υποστήριξε ότι η Τουρκία κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να συνεχίσουν.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις ΜΟΕ στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. «Εδώ και δύο χρόνια περιμένουμε την ελληνική αποστολή στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα. Δεν ήρθαν όμως», είπε.

«Σε κάθε συνάντηση προσκαλώ τον Έλληνα ομόλογό μου στην Τουρκία. Γιατί οι καλές σχέσεις μεταξύ Υπουργών συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος επίλυσης προβλημάτων. Ωστόσο, κάθε φορά ο συνομιλητής μου αναβάλλει την πρόσκληση/επίσκεψη για διάφορους λόγους. Αυτή είναι η κατάσταση. Δήλωσα επίσης στον Έλληνα ομόλογό μου στην τελευταία συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με τετ α τετ διαπραγματεύσεις. Επανέλαβα την πρόσκληση», είπε.

Ο Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα. «Δεν είμαστε μια χώρα που αγνοήσουμε τις απειλές. Μερικοί πολιτικοί και κάποιοι στρατιωτικοί στην Ελλάδα σαν να κοιμούνται, ονειρεύονται. Τώρα πρέπει να ξυπνήσουν. Θα πρέπει να δουν τα γεγονότα και να ενεργήσουν ανάλογα», ανέφερε.

«Παρ' όλες τις παράλογες και παράνομες δηλώσεις, υπογραμμίσαμε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με διάλογο σε όλες μας τις εκκλήσεις. Έχουμε 20 προβλήματα;

Τονίσαμε ότι τουλάχιστον 3 ή 5 από αυτά μπορούν να επιλυθούν σε συναντήσεις μεταξύ αντιπροσωπειών, εάν όχι, μπορούν να διατηρηθούν υπό έλεγχο και να διαχειρίζονται με τρόπο που να μην βλάπτει την περιοχή και τη συμμαχία στο ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός.

Επανέλαβε ότι «το να λέμε ότι δεν επιτρέπουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας δεν αποτελεί απειλή. Ο διάλογος δεν είναι αδυναμία. Μην σε ενθαρρύνουν οι άλλοι. Πατήστε στο έδαφος».