Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιλ,κ

Αν κάποιοι ισχυρίζονται πως αν ζούσε ο Γρίβας δεν θα επέτρεπε το πραξικόπημα, τότε διερωτάται κάποιος γιατί επεξεργάστηκε και υπέγραψε τα διάφορα σχέδια πραξικοπήματος, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι «το πραξικόπημα ήταν προδοτικό» και «πράξη εσχάτης προδοσίας από τους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος».

Σε δηλώσεις, μετά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Δημοκρατίας και Αντίστασης, που βρίσκεται στο πάρκο του Προεδρικού, στην παρουσία του προέδρου του Παγκύπριου Συνδέσμου Αντιστασιακών, μελών του Εφεδρικού, στελεχών της φρουράς του Μακαρίου, συγγενών δολοφονηθέντων από την ΕΟΚΑ Β’ και συλληφθέντων από τη ΕΟΚΑ Β’, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «δεν ήταν άφρον το πραξικόπημα», αλλά προδοσία, γιατί ήταν γνωστά τα σχέδια, όπως είπε, «πως η όποια προσπάθεια ανατροπής της συνταγματικής τάξης θα έφερνε την Τουρκία στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι «τα σχέδια πραξικοπήματος φέρουν την υπογραφή του Γρίβα».

Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη ότι η κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών αποτελεί «έκφραση της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε αυτό  τον αγώνα, αγώνα για δικαίωση του λαού μας, αγώνα για να μείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη».

«Να συνεχίσουμε τον αγώνα για να τερματίσουμε το αποτέλεσμα της προδοσίας, να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή, να επανενώσουμε τον τόπο και το λαό και μαζί, Ε/κ και Τ/κ, να ζούμε ειρηνικά σε συνθήκες συνεργασίας στο κοινό δικοινοτικό κράτος και να καθορίζουμε εμείς το δικό μας μέλλον», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σημασία της 7ης Δεκεμβρίου που καθιερώθηκε από τη Βουλή ως Ημέρα της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς αντιστασιακούς στην τρομοκρατία και τη δολοφονική δράση της ΕΟΚΑ Β του Γρίβα, να τιμήσουμε τους νεκρούς αντιστασιακούς και όλους όσοι αντιστάθηκαν στο προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄.

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε τη μνήμη να σβήσει διότι πρέπει να αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να αναπνέουμε εμείς αέρα δημοκρατίας και αέρα ελευθερίας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «την ίδια ώρα πρέπει να θυμίζουμε το τι έγινε στο παρελθόν για να μπορούμε να οριοθετούμε τον αγώνα μας για το παρόν και το μέλλον».

Τέλος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαβεβαίωσε ότι «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ» όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους «για μας και τις  επόμενες γενιές, για την πατρίδα και το λαό μας».

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών Τάσος Σάββα είπε ότι «τιμούμε όλους εκείνους που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της Δημοκρατίας και της αντίστασης ενάντια στον φασισμό της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄».

«Τιμούμε και τους ζωντανούς μάρτυρες, τους ανθρώπους που την ημέρα του πραξικοπήματος αντιστάθηκαν με όσα μέσα είχαν στην διάθεση τους, την Δημοκρατία, τον εκλεγμένο ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι τιμάται και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με αφορμή τη σημερινή επέτειο επιστροφής του από την εξορία και «ο οποίος αντιστάθηκε στα άνομα σχέδια των ξένων για να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο, βάση των ξένων».

Ο κ. Σάββα είπε ακόμη ότι «η ιστορία του τόπου είναι γραμμένη με το αίμα των παιδιών της αντίστασης και δεν αλλοιώνεται ούτε παραγράφεται» και πρόσθεσε πως «είναι καθήκον μας να κρατήσουμε άσβεστη τη μνήμη, σωστή την ιστορία για να διαπαιδαγωγούμε σωστά τη νέα γενιά».

Εξάλλου, σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι «το ψήφισμα τιμής της Δημοκρατικής Αντίστασης και καταδίκης του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β’  που υιοθέτησε πρόσφατα η Βουλή είναι σαφώς ένα σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και αναγνώρισης της θυσίας των αντιστασιακών» και «θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει σε υλοποίηση του περιεχομένου του ψηφίσματος» και προσθέτει πως απόστειλε επιστολή από τις 22 Νοεμβρίου στους 3 βασικούς υποψήφιους αναφορικά με τη στάση τους στο ζήτημα απόδοσης τιμών στον Γρίβα και «ο μόνος που απάντησε και χαιρετίσαμε τις θέσεις του, ήταν ο Α. Μαυρογιάννης».