Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ειρηνη χαραλαμπιδου

Η Κύπρος είναι θύμα κατάφωρων παραβιάσεων των αρχών του Ελσίνκι και, φυσικά, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, από ρεβιζιονιστικά και αναθεωρητικά κράτη, ως εκ τούτου θα τηρεί πάντα αυστηρή δέσμευση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, επεσήμανε η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Αντιπρόεδρος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, στην 20η Φθινοπωρινή Συνάντηση της Συνέλευσης στη Βαρσοβία.

Η κ. Χαραλαμπίδου, μιλώντας σε συνεδρία της μόνιμης επιτροπής της Συνέλευσης με θέμα τροπολογία που αφορά στην αναστολή της συμμετοχής εθνικής αντιπροσωπείας σε περιπτώσεις πράξεων που συνιστούν σαφείς και κατάφωρες παραβιάσεις των αρχών της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στα πλαίσια του ΟΑΣΕ, επεσήμανε ότι η θυματοποίηση και της Κύπρου, είναι ο λόγος που η χώρας στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού, εφαρμόζοντας πλήρως τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Στην παρέμβαση της η κ. Χαραλαμπίδου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, υπογράμμισε ότι η ΚΣ ΟΑΣΕ συνιστά πολύτιμη πλατφόρμα διαλόγου και ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη και είναι ορισμένη για να κτίζει γέφυρες και όχι να γκρεμίζει. Ως εκ τούτου, εισηγήθηκε να μην τεθεί προς ψήφιση η συγκεκριμένη τροπολογία, αφού δεν θα αποτελέσει καθολική απάντηση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, διχάζοντας περεταίρω τη Συνέλευση.

Επίσης, η Βουλευτής χαιρέτισε τη δυνατότητα της Συνέλευσης να κρίνει εάν τα συμμετέχοντα κράτη που αγνοούν τις αρχές του Ελσίνκι, μπορούν από κοινού να συμβάλουν στους στόχους και τις πολιτικές του ΟΑΣΕ, υπογραμμίζοντας ότι οι διεθνείς οργανισμοί θα πρέπει να είναι σε θέση να απαιτούν την εφαρμογή των θεμελιωδών αρχών στην πράξη και να επιβάλλουν κυρώσεις, εάν θέλουν να είναι συνεπείς και αξιόπιστοι σε αυτό που κηρύττουν.

«Η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά την αναγκαιότητα τέτοιων νόμιμων όπλων κατά των κρατών με επεκτατικές βλέψεις, τα οποία όπως είπε, συμμετέχουν σε διαδικασίες διεθνών οργανισμών ως ισότιμοι εταίροι, παρά το φρικτό ιστορικό παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου», τόνισε.

Από την άλλη μεριά όμως, επισήμανε η κ. Χαραλαμπίδου, προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για τον αποκλεισμό οποιασδήποτε αντιπροσωπείας από τη Συνέλευση, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να σταθμίσουμε τα οφέλη και τα κόστη μιας πιθανής αναστολής και ουσιαστικά αποκλεισμού κάθε δυνατότητας διαλόγου. Πρόσθεσε, δε, ότι η αναστολή οποιασδήποτε αντιπροσωπείας, θα οδηγήσει εκτός των άλλων και στην πλήρη αποξένωση του διωκόμενου κοινοβουλίου από το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του στην ΚΣ ΟΑΣΕ.