Τηλεόραση Ραδιόφωνο
α

Τον ρόλο κλειδί τον οποίο η Γερμανία μπορεί να διαδραματίσει στην αμφίδρομη προσπάθεια για ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας και για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού, σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην συνάντηση που είχε προ ολίγου με το Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην έδρα της καγκελαρίας στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, να εντείνει τις προσπάθειες της για να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, που πηγάζει από τις αναθεωρητικές βλέψεις της Άγκυρας.


«Ενεργοποιούμε ή προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε κράτη και την ΕΕ…», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 


« Θα συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Βερολίνο προκειμένου να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου.», δήλωσε ο Όλαφ Σολτ. 

Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία, ήταν επίσης ένα από τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε τις κοινωνικό - οικονομικές επιπτώσεις από τον μεγάλο αριθμό αιτούντων πολιτικό άσυλο στην Κύπρο, που  ισοδυναμεί με το 6% του πληθυσμού.

«Ευχαριστώ τη Γερμανία που δέχθηκε την μετεγκατάσταση 500 αιτούντων πολιτικού ασύλου», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις,  οι εξελίξεις στην Ουκρανία και επισημάνθηκε ο ρόλος κλειδί που μπορεί να διαδραματίσει η Ανατολική Μεσόγειος  στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

« Εργαζόμαστε με μια σειρά κρατών με την Κύπρο και της Ανατολικής Μεσογείου», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς. 

Ο Γερμανός Καγκελάριος έστειλε, παράλληλα, μήνυμα στην Τουρκία για να επιδείξει διάθεση συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής. 

Το πρωί ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έτυχε επίσημης υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο στο Βερολίνο από τον Γερμανό ομόλογο του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σταϊνμάγιερ και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.
 

 

α
σ
σ