Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Νίκος Αναστασιάδης Στάινμαιερ

Στο Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Καγκελάριο Σολτς και την ανώτατη πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, βρίσκεται από χθες ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ψηλά στην ατζέντα των επαφών του βρίσκεται το Κυπριακό και η προσπάθεια για επανεκκίνησης των διαδικασιών για λύση του προβλήματος. Μια προσπάθεια που άρχισε από το Παρίσι και την συνάντηση του με τον πρόεδρο Μακρόν.        

Η συνάντηση που κεντρίζει το ενδιαφέρον, στο πρόγραμμα της επίσκεψης εργασίας του προέδρου Αναστασιάδη, είναι αυτή με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς  (Οlaf Scholz), την οποία ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενέταξε στο πλαίσιο της προσπάθειας του για εκδήλωση μίας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας  ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να επαναρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος στο Κυπριακό.Τη συνάντηση τους αναμένεται να απασχολήσουν, επίσης, ευρωπαϊκά, ενεργειακά και οικονομικά θέματα και ακολούθως θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Αναμένεται πως στις 19:15 ώρα Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Καγκελάριος Σολτς, θα κάνουν δηλώσεις  προς τα ΜΜΕ και θα απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις.

Κατά την παραμονή του στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί επίσης και την πρώην Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.  

Πριν από τη συνάντηση του με τον Γερμανό Καγκελάριο, που είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 το απόγευμα ο πρόεδρος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρου, όπου συνάντησε τον Γερμανό ομόλογο του κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ (11:00).  Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθως οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση.

Αναστασιάδης Στάινμαιερ

Αμέσως μετά οι δύο Πρόεδροι παρακάθισαν στις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μεταφέρει την ετοιμότητα της πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και την ανάγκη η Τουρκία να απέχει από έκνομες ενέργειες.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και το Μεταναστευτικό, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις που πηγάζουν και από το γεγονός ότι ο αριθμός των αιτητών ασύλου στην Κύπρο ισοδυναμεί με το 6% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν ακόμη θέματα που άπτονται της Ενέργειας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τονίζει πως η Ανατολική Μεσόγειος, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη.

Αναστασιάδης Στάινμαιερ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Βερολίνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πέτρος Δημητρίου και ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Παντελής Παντελίδης.