Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πολωνια έκρηξη πυραυλοι

Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε η έκρηξη πυραύλου στην επικράτεια της Πολωνίας, η πρώτη που σημειώνεται σε έδαφος χώρας του ΝΑΤΟ. Ελάχιστες ώρες μετά την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τη Χερσώνα εξαιτίας του εγκλωβισμού του από τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά και μετά το χθεσινό μπαράζ βομβαρδισμών σε στρατηγικές ενεργειακές υποδομές 12 πόλεων της Ουκρανίας, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό περισσότερα από επτά εκατομμύρια πολίτες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν προσομοιάζεται πλέον από αρκετούς αναλυτές με πεινασμένο λιοντάρι που έχασε το θήραμά του, αναζητώντας να ξεσπάσει την οργή του. Σε ένα πρωτόγνωρης ισχύος σφυροκόπημα κατά αμάχων, περίπου 100 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν χθες τα βασικά δίκτυα της Ουκρανίας, αν και η παγκόσμια αγωνία που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες, αφορά στην πατρότητα των δύο πυραύλων που έπεσαν στο χωριό Πρζεβοντόφ, 4 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας, σηματοδοτώντας, στο κακό σενάριο, τη γενίκευση του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σύμφωνα με τα τοπικά ειδησεογραφικά δίκτυα, είτε η ουκρανική άμυνα κατέρριψε τον πύραυλο και άλλαξε την τροχιά του, είτε οι Ρώσοι εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο, ο οποίος κατευθυνόταν κατά πάσα πιθανότητα προς την πόλη της Λβιβ, η οποία υπήρξε ένας από τους χθεσινούς στόχους των ρωσικών δυνάμεων.

Από πλευράς της, η Μόσχα δήλωνε αρχικά πλήρη άγνοια για το περιστατικό, αφήνοντας να εννοηθεί μέχρι και απόπειρα προβοκάτσιας, καθώς ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε χθες πως δεν έχει πληροφορίες για έκρηξη στην Πολωνία. Ερωτηθείς από το CNN, ο κ. Πεσκόφ απάντησε πως «δυστυχώς δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», μολονότι αμέσως μετά το περιστατικό το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σχολίασε πως σημειώθηκαν πλήγματα κοντά «σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας».

Σύμφωνα με το πολωνικό ΥΠΕΞ, χθες βράδυ κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βαρσοβία για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν αποκαλύφθηκε καμιά λεπτομέρεια για όσα διαμείφθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

ΓΓ του ΝΑΤΟ: Πιθανότατα από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος, η έκρηξη στην Πολωνία

Το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει «καμία ένδειξη» που να επιτρέπει την απόδοση της θανατηφόρας έκρηξης στην Πολωνία «σε εσκεμμένη επίθεση» κατά της χώρας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας ανάλυση, το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος ο οποίος εβλήθη για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Cruise», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

 

Πολωνός πρόεδρος: Ο πύραυλος πιθανόν προήλθε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα

Ο πύραυλος που κατέπεσε χθες σε χωριό της Πολωνίας στα σύνορα με την Ουκρανία ήταν πιθανόν ένας S-300, δήλωσε ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Νούντα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Βαρσοβία. «Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε εμείς και οι σύμμαχοί μας, επρόκειτο για έναν πύραυλο S-300 κατασκευασμένο στην Σοβιετική Ενωση, έναν παλιό πύραυλο, και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι εβλήθη από την ρωσική πλευρά», είπε.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για εσκεμμένη επίθεση κατά της Πολωνίας, είπε ο Αντρέι Ντούντα. «Είναι πολύ πιθανόν ότι εβλήθη από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα», πρόσθεσε. Η Πολωνία συνεχίζει να αναλύει το ενδεχόμενο επίκλησης του άρθρου 4 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, αλλά φαίνεται ότι ενδεχομένως να μην είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση της πρόβλεψης αυτής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι κατά την διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.


Τζο Μπάιντεν: ο πύραυλος πιθανόν εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα σήμερα στο Μπαλί πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος ο οποίος κατέπεσε χθες το απόγευμα στο χωριό Σεβόντοφ της νοτιοανατολικής Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του.

Την ίδια εκτίμηση για την προέλευση του πυραύλου μετέδωσε νωρίτερα ρεπόρτερ του πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, επικαλούμενος αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Μπάιντεν είπε, ερωτηθείς αν οι εκρήξεις στην Πολωνία οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να πω κάτι προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, με δεδομένη την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».

Ωστόσο, κατά τις πληροφορίες του dpa, ο κ. Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Νωρίτερα, το πολωνικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για πύραυλο «ρωσικής κατασκευής», ωστόσο ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία «αδιάσειστη απόδειξη» για το ποιος τον εκτόξευσε.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία χρησιμοποιούν οπλικά συστήματα σοβιετικού σχεδιασμού στον πόλεμο που διεξάγουν από την 24η Φεβρουαρίου.

Ρώσος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ: Το περιστατικό στην Πολωνία ήταν απόπειρα να προκληθεί στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας

Το περιστατικό στην Πολωνία, όπου πύραυλος κατέπεσε σε χωριό κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων, ήταν μια απόπειρα να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, εκτίμησε ο επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

«Υπάρχει μια απόπειρα να προκληθεί άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο», έγραψε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι στον λογαριασμό του στο Telegram.

Ενεργοποίηση άρθρου 5
Σε περίπτωση που κριθεί ότι η Μόσχα ευθυνόταν για το πυραυλικό πλήγμα, ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, δυνάμει του οποίου επίθεση εναντίον οποιουδήποτε κράτους-μέλους εκλαμβάνεται ως επίθεση εναντίον όλων, και να αρχίσουν διαβουλεύσεις για πιθανή στρατιωτική αντίδραση.

Η επιβεβαίωση
Αν και μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη είχαν προϊδεάσει από την αρχή για τη ρωσική ταυτότητα των δύο πυραύλων, τον γρίφο έλυσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας σήμερα τα ξημερώματα, επιβεβαιώνοντας με κάθε επισημότητα ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

«Στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (...) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, ενώ γνωστοποιήθηκε πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Η έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζει πλέον η Πολωνία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και το επίπεδο ετοιμότητας των ένοπλων δυνάμεων της χώρας και κυρίως να ενταθούν οι διεθνείς διαβουλεύσεις.

Καίτοι αναμενόμενη, ωστόσο, η ταυτοποίηση των πυραύλων επιταχύνει τις σημερινές διαβουλεύσεις που αναμένονται πυκνές και έντονες μεταξύ των εθνικών αντιπροσώπων σε επίπεδο ΝΑΤΟ, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Μπαλί για να συνεκτιμήσουν την κατάσταση, δεδομένου ότι η «τελευταία προειδοποίηση» προς την Μόσχα μετά τη συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας ΗΠΑ και Ρωσίας στην Άγκυρα δεν φαίνεται να οδηγεί σε κατευνασμό τα πράγματα.

Κατά την εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα προεδρεύσει σήμερα έκτακτης συνεδρίασης των πρεσβευτών της συμμαχίας στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί «αυτό το τραγικό περιστατικό», όπως τόνισε. Στον διπλωματικό μαραθώνιο, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον ομόλογό του, Ζμπίγκνιεφ Ράου, ενώ ακολούθως με τον Πρόεδρο της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα επικοινώνησε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να αποφασιστούν τα «επόμενα βήματα» αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ζελένσκι: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έδαφος του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία, έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ, ενέργεια που συνιστά «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

«Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν την Πολωνία», δήλωσε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει τη βραδινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του. Δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για τα πλήγματα αυτά.

Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα υποστηρίζει πάντα την Πολωνία.

Υποστήριξη από ΝΑΤΟ και G7

Χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους αφιερωμένης στις θανατηφόρες εκρήξεις στην Πολωνία, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις εκρήξεις που η πολωνική και η ουκρανική κυβέρνηση απέδωσαν σε πυραύλους «ρωσικής κατασκευής».

ΓΓ ΟΗΕ: Απαραίτητο να αποφευφθεί η κλιμάκωση

Είναι «απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για τις πληροφορίες όσον αφορά την θανάσιμη έκρηξη στην Πολωνία, που σύμφωνα με τη Βαρσοβία πιθανόν οφειλόταν σε πύραυλο ρωσικό κατασκευής.

Στη λακωνική ανακοίνωση Τύπου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό του, ο κ. Γκουτέρες καλεί να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO.