Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Στέφανος Στεφάνου

Δεν τελείωσε το Κυπριακό παρά το γεγονός ότι «οι ολέθριοι χειρισμοί» της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη – Αβέρωφ επιτρέπουν στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται την άγονη παρέλευση του χρόνου και να προωθεί τη διχοτόμηση χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος, δήλωσε την Τρίτη ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σέβεται τις συγκλίσεις, πιστεύει σε αυτές και είναι έτοιμος να συνεχίσει στην πράξη και όχι στα λόγια από εκεί που μείναμε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου, ο οποίος μιλούσε στην εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους του κόμματος στο οδόφραγμα Ορφέα στη Λευκωσία, είπε ότι η εκδήλωση «αποτελεί έκφραση της αποφασιστικότητάς μας να μην αποδεχθούμε ποτέ τα διχοτομικά δεδομένα που προκάλεσε το δίδυμο έγκλημα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής το μαύρο καλοκαίρι του 1974».

Αποτελεί έκφραση, πρόσθεσε, «της αποφασιστικότητάς μας να αντιμετωπίσουμε την απαισιοδοξία και τη μοιρολατρία για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού που τροφοδοτείται από το μακρόχρονο αδιέξοδο, την απραξία της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη και τη δημόσια ρητορική διάφορων κύκλων».

«Μα πάνω απ’ όλα η εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους αποτελεί έκφραση της αποφασιστικότητάς μας να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε και να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη λύσης η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει τον τόπο και τον λαό. Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπε ακόμη ότι η ιστορία του Κυπριακού «βρίθει» από παραδείγματα τετελεσμένων που δημιουργήθηκαν σε περιόδους απουσίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι το ψευδοκράτος ανακηρύχθηκε το 1983 μετά την απόρριψη των δεικτών Κουεγιάρ.

«Όφειλαν, συνεπώς, οι κυβερνώντες να γνωρίζουν ότι μια νέα αποτυχία και δη σε μια κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία που μας είχε φέρει τόσο κοντά στη συνολική λύση επί του συμφωνημένου πλαισίου, θα προκαλούσε χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων», πρόσθεσε.

Αντ’ αυτού, είπε, «όχι μόνο διαχειρίστηκαν το Κραν Μοντανά κατά τρόπο αποδεδειγμένα πλέον καταστροφικό, αλλά παρέμειναν προσηλωμένοι σε πολιτικές αδιέξοδες, με λανθασμένη κρίση και εμμονές παρελκυστικές, που καθημερινά επιβεβαιώνουν την ανεπάρκεια της κρίσης και το ζημιογόνο του προσανατολισμού τους».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ακόμη ότι «δεν τελείωσε» το Κυπριακό παρά το γεγονός ότι «οι ολέθριοι χειρισμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Χριστοδουλίδη – Αβέρωφ» επιτρέπουν στην Τουρκία να εκμεταλλεύεται την άγονη παρέλευση του χρόνου και να προωθεί τη διχοτόμηση χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος, και κάλεσε σε αλλαγή ρότας ακολουθώντας τις πολιτικές «που δείχνουν τον δρόμο προς τη λύση».

Όπως είπε, «οι δύο Συναγερμικοί υποψήφιοι, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, δεν μπορούν και, όπως άλλωστε δηλώνουν, δεν θέλουν να αλλάξουν τις πολιτικές Αναστασιάδη». Από την άλλη, πρόσθεσε, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης, «έχει θέσεις ξεκάθαρες, προτάσεις που υιοθετούν το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ και τον μηχανισμό που καταργεί τη Συνθήκη Εγγύησης και τα όποια μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και διασφαλίζει την ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Μαυρογιάννης «σέβεται τις συγκλίσεις, πιστεύει σε αυτές και είναι έτοιμος να συνεχίσει στην πράξη και όχι στα λόγια από εκεί που μείναμε. Χωρίς πειραματισμούς, χωρίς παλινδρομήσεις αλλά με επιμονή, συνέπεια και αξιοπιστία».