Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παρακολουθήσεις

Ο ΑΝΤ1 αποκαλύπτει επιστολή-σοκ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις παρακολουθήσεις.  


Στην επιστολή, το Συμβούλιο απαξιώνει ουσιαστικά την Επιτροπή PEGA και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έρευνά τους, υποδεικνύοντας ότι η αξιολόγηση για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι αρμοδιότητα της Κομισιόν. 

Σημειώνεται ότι πρόκειται για απαξίωση που λίγες φορές έχουμε συναντήσει μεταξύ θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντανακλάται μέσα από την επιστολή του Συμβουλίου προς την Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παρακολουθήσεις. 

Η επιστολή την οποία εξασφάλισε ο ΑΝΤ1 εκτείνεται σε τέσσερις παραγράφους και «αδειάζει» ουσιαστικά την έρευνα της επιτροπής PEGA και της Ευρωβουλής για τις παρακολουθήσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας ότι με βάση τις συνθήκες είναι ευθύνη της Κομισιόν να παρακολουθεί και να αξιολογεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τα κράτη μέλη όπως καθορίζεται στο άρθρο 17 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Με άλλα λόγια η επιστολή του Συμβουλίου το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη μέλη απαξιώνει την έρευνα της επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις αμφισβητώντας ευθέως τον ρόλο και την αρμοδιότητα της ευρωβουλής την οποία προφανέστατα θεωρεί αναρμόδια να ασχολείται με το θέμα. 

Πέραν όμως από την ουσία του ραπίσματος του Συμβουλίου θα πρέπει να σταθούμε και στη σημειολογία, το Συμβούλιο επέλεξε να  τοποθετηθεί επί του θέματος λίγες ώρες πριν την συνέντευξη τύπου της εισηγήτριας της επιτροπής PEGA που έχει προγραμματιστεί για αύριο και αφού πέρασαν τρεις ολόκληροι μήνες από τις ερωτήσεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις που είχε υποβάλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούλιο. Το Συμβούλιο επισημαίνει στην επιστολή του ότι τα κράτη μέλη του ζήτησαν να απαντήσει εκ μέρους τους και απλώς επαναλαμβάνει την κλασσική θέση ότι είναι προσηλωμένα στις αρχές του άρθρου 2 της Συνθήκης δηλαδή την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

Παράλληλα το Συμβούλιο σημειώνει την πλήρη δέσμευση του σε εποικοδομητική διαθεσμική συνεργασία  κάτι που δεν αντανακλάται στην απαξιωτική επιστολή που απέστειλε προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.