Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικο

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ζητάει και τα ρέστα στο ζήτημα της καθ' υπέρβαση «εκχώρησης» τμήματος της νεκρής ζώνης στο ψευδοκράτος, χωρίς την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναφέρουν ότι εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ προέβη σε διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας δυσφορία για τον τρόπο μεταχείρισης του Κόλιν Στιούαρτ από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό που ενόχλησε, φαίνεται να είναι η πληροφορία που μεταδόθηκε ευρέως, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, κάλεσε τον Κόλιν Στιούαρτ στο Υπουργείο για διάβημα, αλλά ο ειδικός αντιπρόσωπος είπε ότι ασθενούσε και ότι δεν μπορούσε να πάει στο Υπουργείο Εξωτερικών.


Αυτό που ξενίζει είναι ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Κόλιν Στιούαρτ είχε μπορέσει να συμφάγει με επίσημο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Μάριο Νάβα, και λίγες ώρες αργότερα ήταν σε θέση να ταξιδέψει αεροπορικώς από την Κύπρο μέχρι και τον Καναδά.

«Τρικλοποδιά» από Γερμανία και ΕΕ για μεταναστευτικό

Η Λευκωσία, και ειδικότερα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουν ότι οι παράτυπες διελεύσεις μέσω της πράσινης γραμμής, θα θεωρούνται εργαλειοποίηση, κάτι που απαλλάσσει την Κύπρο από επιδόματα, αλλά και από την υποχρέωση να αποδεχθεί την είσοδο παράτυπων μεταναστών στο έδαφός της.

Αυτό το πλαίσιο, υπάρχει στο προσχέδιο Κανονισμού που κατάθεσε η Τσεχική Προεδρία, τον Σεπτέμβριο και το οποίο απεκάλυψε ο ΑΝΤ1.


Ωστόσο, επιχειρήθηκε να προκληθούν ρήγματα, από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Γερμανία αμφισβήτησε το καθεστώς εργαλειοποίησης από την πράσινη γραμμή και ζήτησε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου, με επιχείρημα ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις για την Τουρκία. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου ανέφερε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα, ενώ η Λευκωσία ζήτησε εξηγήσεις από το Βερολίνο γύρω από το ζήτημα, που φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον, να εκτονώνεται θετικά για την Κύπρο.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν δεν αποδέχεται ευθεία αναφορά σε εργαλειοποίηση δια θαλάσσης, κάτι που καταδικάζει τα κράτη της πρώτης γραμμής, περιλαμβανομένης και της Κύπρου που δέχονται παράτυπους μετανάστες μέσω θαλάσσιων οδών. Οι πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι στο ζήτημα αυτό υπήρξε γενικευμένη αντίδραση των MED5, δηλαδή της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Μάλτας. Ο Ιταλός εκπρόσωπος χαρακτήρισε μάλιστα ως «προκλητική» τη συμπεριφορά της Κομισιόν. Οι πέντε χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου αναμένεται να υποβάλουν δικό τους λεκτικό, ευελπιστώντας να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους τους, ώστε να υπάρξει στο νέο Κανονισμό ευθεία αναφορά στην εργαλειοποίηση μέσω θαλάσσης.