Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φουατ οκται ερσιν ταταρ

Την Τρίτη έρχεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι και θα υπογράψουν «πρωτόκολλο» ανακοίνωσε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ουστέλ είχε το πρωί συνάντηση με εκπροσώπους των ΜΜΕ στην παρουσία του «υπουργού δημοσιονομικών», Αλισιάν Σιαν και του γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου. Αναφέρθηκε στο τί έχει πράξει  η «κυβέρνησή» του μέχρι σήμερα και σημείωσε την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπενθυμίζοντας ότι οι απαγορεύσεις ενόψει των «δημοτικών εκλογών» τα 25ης Δεκεμβρίου αρχίζουν στις 16 Νοεμβρίου.

Με την βοήθεια και την στήριξη του Τούρκου Αντιπροέδρου, είπε, θα μπορέσουν να δώσουν έκτακτη βοήθεια στους συνταξιούχους, ύψους 4.000 ΤΛ (216 ευρώ). Βοήθεια 2.000 ΤΛ (1008 ευρώ) θα δοθεί, εξήγγειλε, και σε άτομα με αναπηρίες  Σύμφωνα με τον κ. Ουστέλ για να δοθούν αυτά τα βοηθήματα, η Τουρκάι απέστειλε επιπλέον χρήματα, ύψους 1,23 δις ευρώ.

Χώρος υποδοχής μεταναστών οι παλιές φυλακές

Ο Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσουν σε διορθώσεις και ρυθμίσεις στο παλιό κτίριο των κεντρικών φυλακών, για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος για τους παράτυπους πρόσφυγες.

Το επιπρόσθετο «πρωτόκολλο» με την Τουρκία

Ο «πρωθυπουργός» Ουστέλ ανέφερε ότι στο πλαίσιο του «πρόσθετου πρωτοκόλλου» έχουν ήδη μεταφερθεί από την Τουρκία στο ψευδοκράτος 1 δις 97 εκ ΤΛ και με την έλευση του Τούρκου Αντιπροέδρου στα κατεχόμενα την Τρίτη, θ’ ανακοινωθεί η μεταφορά νέου ποσού.

Όπως είπε, ποσό 38 εκ ΤΛ έχει διαχωρισθεί για την εκπαίδευση για την αγορά υλικών και εργαλείων όπως θρανία, καρέκλες, υπολογιστές. Μίλησε  για ποσό 50 εκ ΤΛ που στάλθηκε ήδη για θέματα υγείας, αλλά και για ποσά που η Τουρκία έχει στείλει για θέματα ασφαλείας στο «αεροδρόμιο» της Τύμπου, για αγορά φαρμάκων για τους καρκινοπαθείς. 900 εκ ΤΛ για την πληρωμή λογαριασμών στην «αρχή ηλεκτρισμού» (ΣΣ εννοεί από τον τουρκικό στρατό και τις «δυνάμεις ασφαλείας» στα κατεχόμενα.  

Τατάρ

Η οικονομία έχει φτάσει στις προ της πανδημίας διαστάσεις της, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ σχολιάζοντας «τον προϋπολογισμό του ψευδοκράτους για το 2023.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε γραπτή του δήλωση χθες που δημοσιεύεται σήμερα στον Τύπο, ο Τ/κ ηγέτης πρόσθεσε ότι «η στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τα πρωτόκολλα οικονομικής και χρηματοπιστωτικής συνεργασίας, συνέβαλαν επίσης σημαντικά στην πειθαρχία των δημόσιων οικονομικών».

Πρόσθεσε επίσης ότι η αύξηση του αριθμού των φοιτητών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στα κατεχόμενα, η έντονη ζήτηση και η πληρότητα στον τομέα του τουρισμού, η προστιθέμενη αξία που δημιουργείται από το άνοιγμα των Βαρωσίων «στην οικονομία της ΤΔΒΚ γενικά και της Αμμοχώστου ειδικότερα με τη μετατροπή της σε πόλο έλξης με το άνοιγμα των Βαρωσίων», οδήγησαν στην καλυτέρευση της οικονομικής κατάστασης στα κατεχόμενα.

«Η αυξανόμενη ζήτηση για ψώνια από τη νότια Κύπρο προς την ΤΔΒΚ προκάλεσε ροή θερμού χρήματος στην οικονομία και απέτρεψε τη συρρίκνωση της οικονομίας».

Ο κ. Τατάρ κάλεσε επίσης το ΡΤΚ να εγκρίνει τον προϋπολογισμό για να συνεχιστεί η «λειτουργία του κράτους» απρόσκοπτα.

Αλισιάν Σιάν

Ο «υπουργός δικαιοσύνης», Αλισιάν Σιάν ανακοίνωσε χθες ότι ο προϋπολογισμός για το 2023 ανέρχεται στα 35.850.000.000 ΤΛ. Οι δαπάνες προβλέπονται στα 35 δις 850 εκ ΤΛ και τα έσοδα σε 32 δις 800 εκ ΤΛ, είπε αναφερόμενος σε έλλειμμα 3 δις 50 εκ ΤΛ, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 9% για το οποίο θα λάβουν μέτρα ώστε να καλυφθεί.

Έχουν εκπονήσει μια σειρά μελετών για τη ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτονομισμάτων, για την επείγουσα εφαρμογή των σχεδίων νόμων για τα εικονικά στοιχήματα και κυρίως για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας, πρόσθεσε.

Σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2022, συνέχισε, ο προϋπολογισμός των «υπουργείων» για το 2023 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 180%, ενώ στο σχέδιο «νόμου» για τον προϋπολογισμό του 2023 προβλέπεται συνεισφορά περίπου 1 δις 985 εκ ΤΛ για τις τοπικές «κυβερνήσεις».

Πρόσθεσε ότι για το 2023 προβλέπεται η χορήγηση δανείων και επιχορηγήσεων ύψους 8 δις TΛ από την Τουρκία και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τις αρχές της χώρας.