Τηλεόραση Ραδιόφωνο
pega

Ήλθαν, άκουσαν και απήλθαν τα μέλη της επιτροπής PEGA. Στην ωραία συνάντηση τους με το Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, ζήτησαν απαντήσεις σε σωρεία ερωτημάτων που κατέθεσαν αναφορικά με το νομικό πλαίσιο που διέπει την κατασκευή και εξαγωγή λογισμικών παρακολούθησης στην Κύπρο.


«Έδωσε τις εξηγήσεις που μπορούσε να μοιραστεί μαζί μας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής PEGA, Γενς Λεναρς.

Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν παρέδωσε το πόρισμα του νομικού Ηλία Στεφάνου, ο οποίος διορίστηκε ως ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής στην υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν.
«Ποτέ δεν δίνονται ούτε στη δημοσιότητα, ούτε ανακοινώνονται, ούτε παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το γίνεται στο πλαίσιο μιας ποινικής διερεύνησης», εξήγησε ο Γενικός Εισαγγελέας,  Γιώργος Σαββίδης. 

Μάλιστα πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται λήξασα και δεν τίθεται θέμα να υπάρξουν νέες ποινικές ευθύνες.

«Αλλά εκείνο το οποίο είπα στην Επιτροπή είναι ότι, αν σε οποιαδήποτε στιγμή διαπιστώσουν μετά από τις έρευνες τους, ότι υπάρχει οποιαδήποτε μαρτυρία που θα μπορούσε εύλογα να οδηγήσει στην έναρξη διεξαγωγής ποινικών ανακρίσεων ή ακόμα και ποινικών διώξεων, είμαι στη διάθεσή τους», σημείωσε ο κ. Σαββίδης. 

Οι απαντήσεις που έλαβε η επιτροπή θα αξιολογηθούν και θα διασταυρωθούν και στη βάση άλλων πληροφοριών που έχει στην κατοχή της.

«Θα ελέγξουμε όλες τις πληροφορίες με άλλες πηγές πληροφόρησης που έχουμε στη διάθεση μας και θα καταλήξουμε στα συμπεράσματα μας, τα οποία θα βρείτε στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημείωσε ο κ. Λεναρς. 

Οι σημερινές επαφές των ευρωβουλευτών άρχισαν με κοινή συνάντηση με την υπουργό εμπορίου Νατάσα Πηλείδου και τον υφυπουργό καινοτομίας Κυριάκο Κόκκινο, κατά την οποία ζήτησαν διευκρινήσεις σε σχέση με την πιθανή εξαγωγή κατασκοπευτικής τεχνολογίας από την Κύπρο.


Συνεδρίαση με ένταση

 Με στιγμές έντασης σημαδεύτηκε η χθεσινη κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Νομικών της Βουλής με την αντιπροσωπεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Αρχικά οι καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού, ο οποίος εκ μέρους του κόμματος, κατέθεσε στην Επιτροπή φάκελο με στοιχεία για παρακολουθήσεις, μεταξύ των οποίων και για επιμόλυνση εννιάμισι εκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της επιτροπής Νομικών βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Τορναρίτη, με τη διαμάχη να συνεχίζεται και στις δηλώσεις που ακολούθησαν. Με τον Άριστο Δαμιανού να κάνει λόγο και για πολιτική διαπλοκή διατυπώνοντας δέκα ερωτήματα.

 «Είναι εδώ που προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για το Υπουργικό Συμβούλιο, το κυβερνών κόμμα, τον ΔΗΣΥ και για τον Πρόεδρό του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου», είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού. 

Με Νίκο Τορναρίτη να σηκώνει το γάντι και να εντοπίζει πολιτικές σκοπιμότητες: 


«Δεν μπορεί δηλαδή να κατηγορούμε εμείς οι ίδιοι την Κύπρο για να υφαρπάξουμε ορισμένους ψήφους. Όπου είναι η αλήθεια  να την εντοπίσουμε να την υποδείξουμε και να την αναδείξουμε, να μην προσθέτουμε όμως αλάτι και πιπέρι»

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, μέλη της επιτροπής ζήτησαν απαντήσεις γιατί ορισμένοι θεωρούν την Κύπρο ελκυστικό προορισμό για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και εξαγωγή λογισμικών παρακολούθησης. Ενώ έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η παρέμβαση της προερχόμενης από τη Νέα Δημοκρατία Ελληνίδας ευρωβουλευτριας  Ελίζας Βόζεμπεργκ, η οποία μετέφερε άποψη την οποία της εξέφρασε Κύπριος δημοσιογράφος σύμφωνα με την οποία στην Κύπρο άπαντες είναι διεφθαρμένοι.

«Δεν μπορούμε εμείς να δεχθούμε ότι το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παντελώς ανεξέλεγκτο, όλοι είμαστε διεφθαρμένοι, ότι όλοι είμαστε ελεγμένο», τόνισε η Βουλεύτρια του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. 

Πυρά κατά της κυβέρνησης και της νομικής υπηρεσίας, για το χειρισμό της υπόθεσης του κατασκοπευτικού βαν, εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Οικολόγων.

«Είχαμε ένα τόσο σοβαρό θέμα και προσπάθησαν να το θάψουν στην κυριολεξία», σημείωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. 

Νωρίς το απόγευμα χθες τα μέλη της επιτροπής αναχώρησαν για την Αθήνα, όπου αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων.