Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη σταθερή δέσμευση της Ελλάδας σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται στους κανόνες, ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα βίαιης αλλαγής των συνόρων, ανέδειξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Τάλιν της Εσθονίας.

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με την Εσθονή Πρωθυπουργό Κάγια Κάλας, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, καταδικάζοντας τις «τυφλές» επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον πολιτών και υποδομών της Ουκρανίας. «Η Ελλάδα και η Εσθονία στέκονται ενωμένες ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία να πειστούν οι χώρες που δεν εφαρμόζουν κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία να το πράξουν, ειδικά όσον αφορά μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Εσθονή ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εντεινόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Ευχαρίστησε την Εσθονία για την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

«Υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών και αυτός είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιλύσει τις διαφορές της, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.

«Όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο, αχρείαστες προκλήσεις και επιθετικές συμπεριφορές, που αμφισβητούν ανοικτά την κυριαρχία της Ελλάδας, είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Εσθονίας και στο γεγονός ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Επιπλέον, εξήρε το μοντέλο της Εσθονίας στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα πεδίο σημαντικής ανταλλαγής τεχνογνωσίας και συνεργασίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αγορά υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα αναπτύσσεται ραγδαία, καλώντας στη χώρα επιχειρηματίες από την Εσθονία που θέλουν να επεκταθούν στην νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι και μόνο η προοπτική της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, οδήγησε σε αλλαγές στην αγορά.

Από την πλευρά της, η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Εσθονία ως νησιωτικά κράτη και ως κράτη στα σύνορα της ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι οι δύο χώρες συνδέονται από κοινές αξίες και αποτελούν συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πρωθυπουργός της Εσθονίας αναφέρθηκε στις δυνατότητες εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην περιοχή στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα, ιδιαίτερα υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Αν η επιθετικότητα κερδίσει σε ένα σημείο, τότε αυτό σηματοδοτεί μια πρόσκληση για να χρησιμοποιηθεί και αλλού», είπε η κ. Κάλας, τονίζοντας την ανάγκη της νίκης της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο.