Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Πλήρη αποθράσυνση χαρακτήρισε ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, την απαράδεκτη πρόταση της Τουρκίας για λύση δύο χωριστών κρατών, προκειμένου να αρχίσει νέα διαπραγματευτική προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο Μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Τρούλλων της επαρχίας Λάρνακας ο κ. Καρούσος είπε πως «καθήκον της πολιτείας αλλά και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας,  είναι να συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της συμφωνημένης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών «η προκλητικά παράνομη και αδιάλλακτη συμπεριφορά της Άγκυρας και του εγκάθετου καθεστώτος της στα κατεχόμενα, πήρε τελευταία και μια άλλη μορφή, αυτήν της προβολής και υποστήριξης απαράδεκτων όρων και προϋποθέσεων για την έναρξη μιας νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας, όπως της αποδοχής της απαράδεκτης πρότασης για  λύση δύο χωριστών κρατών. Πρόκειται για πλήρη αποθράσυνση» είπε.

Η δική μας πλευρά, συνέχισε «όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο εγγράφως αλλά και διά ζώσης προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να προσέλθει σε ένα κύκλο συνομιλιών στη βάση των παραμέτρων που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας έθεσε, σύμφωνα με τους όρους εντολής του από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η λύση που επιδιώκουμε είναι λύση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο Κοινοτήτων, χωρίς κατοχικά στρατεύματα ή εγγυητικά και παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας, λύση που θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λύση βιώσιμη και λειτουργική».

Σημείωσε ακόμα ότι «για όλους εμάς οι ιστορικές μορφές των ηρώων μας, αυτών που συμμετείχαν στο 2ο Παγκόσμιο πόλεμο, του έπους του 55-59 αλλά και της μαύρης εισβολής του ’74 αποτελούν πηγή δύναμης και θάρρους, αλλά ταυτοχρόνως αποτελούν ευλογημένα πρόσωπα, που ενισχύουν την πίστη μέχρι την απελευθέρωση της Κύπρου μας. Είναι καθήκον μας να κρατούμε άσβεστη τη μνήμη των ανθρώπων, των παληκαριών που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας και να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μας, ώστε σύντομα να δούμε την πατρίδα μας επανενωμένη» κατέληξε ο Υπουργός Μεταφορών.