Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγνοούμενοι

Ημέρα Μνήμης Αγνοουμένων η σημερινή. Το δικό τους μήνυμα για την σημερινή ημέρα έστειλαν μέσω γραπτών ανακοινώσεων  Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, Υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας και κόμματα υπογραμμίζοντας το ανθρωπιστικό πρόβλημα που βίωσε η Κύπρος με την τουρκική εισβολή με τις πληγές να παραμείνουν ακόμα ανοικτές. 

Προσδοκούμε από τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τερματισμό του δράματος των αγνοουμένων, αναφέρεται σε μήνυμα του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας για την Ημέρα Αγνοουμένων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με αφορμή την Ημέρα Αγνοουμένων, όπως έχει καθιερωθεί η 29η Οκτωβρίου, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας αναφέρει ότι «η σημερινή μέρα φέρνει στη μνήμη μας τις 29.10.1974, ημέρα που ολοκληρώθηκε στην Κύπρο η ανταλλαγή των αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής».

«Ήταν η ημέρα που άρχισε για τον Κυπριακό Ελληνισμό μια νέα τραγική περίοδος αγωνίας και αναζήτησης των εκατοντάδων συμπατριωτών μας που ουδέποτε επέστρεψαν στις οικογένειές τους και έκτοτε η τύχη τους αγνοείται» προστίθεται.

Επισημαίνεται ότι η σημερινή μέρα είναι μια δύσκολη μέρα για όλους μας ειδικά για τις οικογένειες των αγνοουμένων μας που αναμένουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. «Είναι ταυτόχρονα και μια μέρα θύμησης και τιμής αλλά και ευθύνης» προστίθεται ενώ αναφέρεται ότι η Ημέρα Αγνοουμένων είναι "και μια μέρα ευθύνης για όλους εμάς να συνεχίσουμε μαζί με τις οικογένειές τους τον δύσκολο, αλλά και ιερό αγώνα για τη σωστή διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου, ώστε να δοθεί ένα τέλος στο μαρτύριο που βιώνουν οι οικογένειες για τόσες δεκαετίες".

Ακόμη, σημειώνεται ότι "η κατοχική δύναμη που ευθύνεται για τη δημιουργία του προβλήματος, αλλά και για τη μέχρι σήμερα διαιώνισή του με προσκόμματα και τακτικισμούς εξακολουθεί να αρνείται να συνεργαστεί με ειλικρίνεια για επίλυση του προβλήματος". Υπογραμμίζεται ότι "η Τουρκία εξακολουθεί να περιφρονεί με προκλητικό τρόπο και αλαζονεία τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών".

"Αναμένουμε και προσδοκούμε από την πολιτισμένη ανθρωπότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες και να συμβάλλουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στον τερματισμό της συνεχιζόμενης τραγωδίας προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών", αναφέρει η Προεδρία της Δημοκρατίας.

"Από πλευράς μας, θα εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και θα συνεχίσουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ιερό αγώνα για διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου, είτε αυτός είναι Ελληνοκύπριος είτε Ελλαδίτης είτε Τουρκοκύπριος", καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα μηνύματα των κομμάτων και Υποψήφιων για την Προεδρία της Δημοκρατίας:

Α. Μαυρογιάννης: «Σήμερα τιμούμε την Παγκύπρια Ημέρα Αγνοουμένων»

Σήμερα τιμούμε την Παγκύπρια Ημέρα Αγνοουμένων. Τιμούμε τη μνήμη όσων χάθηκαν υποκλινόμενοι στη θυσία τους και διεκδικούμε τη διακρίβωση της τύχης όσων ακόμα αγνοούνται.

Η απώλεια, η αγωνία και ο πόνος των χιλιάδων συγγενών των αγνοουμένων είναι ακόμα μια γλαφυρή αποτύπωση της τουρκικής εισβολής και των δεινών  που έχει προκαλέσει.

Με την ευκαιρία της Ημέρας των Αγνοουμένων εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, για το έργο που επιτελεί η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των λειψάνων αγνοουμένων. Η ενίσχυση του ρόλου της ΔΕΑ καθώς και η στήριξη των οικογενειών των αγνοουμένων είναι για εμάς ύψιστη προτεραιότητα.
 

ΑΚΕΛ

Η 29η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί, με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, ως Παγκύπρια Μέρα Αγνοουμένων ώστε να υπενθυμίζει σε όλους μας την μέρα που ο κατοχικός στρατός άφησε ελεύθερους τους τελευταίους αιχμαλώτους, την μέρα που χιλιάδες οικογένειες του τόπου άρχιζαν να ζουν με το δράμα και την αγωνία του δικού τους αγαπημένου προσώπου.

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά, 775 Ελληνοκύπριοι και 217 Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοούμενων ενώ ο χρόνος λειτουργεί αρνητικά για τις προσπάθειες διακρίβωσης της τύχης τους. Η άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί πλήρως σε επιτακτικά ζητήματα σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί τεράστιο εμπόδιο για να επιλυθεί αυτή η δραματική ανθρωπιστική πτυχή της κυπριακής τραγωδίας.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των συγγενών των αγνοουμένων και να στηρίζει με κάθε μέσο το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων στην προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κύπρου και ενημέρωση των συγγενών τους για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκαν οι δικοί τους άνθρωποι.


ΔΗΠΑ 


Ημέρα μνήμης των Αγνοουμένων μας, αποτελεί η σημερινή μέρα, που συμβολικά επιλέχθηκε από το Κυπριακό Κοινοβούλιο, για να θυμίζει την τελευταία μέρα επιστροφής αιχμαλώτων το 1974.    

Σήμερα τιμούμε, όχι μόνο τη μνήμη όλων των αγνοουμένων, αλλά και τον καθημερινό αγώνα των οικογενειών τους, που καρτερικά και αγέρωχα διατρανώνουν την ακλόνητη θέληση τους για εξακρίβωση της τύχης των οικείων τους.

Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία, αναγνωρίζουμε και τιμούμε τη σημασία της σημερινής, θλιβερής, επετείου και επαναλαμβάνουμε ακούραστα την απαίτηση για συνέχιση των άοκνων προσπαθειών διακρίβωσης της τύχης του κάθε αγνοούμενου συμπατριώτη μας.

Μια οδυνηρή πτυχή της κυπριακής τραγωδίας, η σημερινή επέτειος μνήμης αποτελεί ελάχιστο χρέος και καθήκον όλων μας  έναντι της ιστορίας του τόπου μας. Πέραν της διακρίβωσης της τύχης τους, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα αφεθεί η χώρα μας στη δίνη του εμφύλιου διχασμού και της έλλειψης προετοιμασίας για προάσπιση της ελευθερίας και των δικαίων μας.


Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών


29 Οκτωβρίου Ημέρα Αγνοουμένων: Δεν ξεχνάμε την ανοικτή πληγή της κυπριακής τραγωδίας

Η 29η Οκτωβρίου κάθε έτους, καθιερώθηκε με ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων το 2010 ως ημέρα αγνοουμένων.

Μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, η Κύπρος και ο λαός της κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και ένα τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα, ανάμεσα σε πάρα πολλά άλλα δεινά: της ανάγκης εξεύρεσης της τύχης των αγνοουμένων παιδιών της. Σαν σήμερα, πριν από 48 χρόνια, επέστρεψαν πίσω και οι τελευταίοι αιχμάλωτοι από την Τουρκία, με τους συγγενείς τους να ψάχνουν απεγνωσμένα να δουν αν γύρισαν πίσω τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Η Τουρκία είχε συλλάβει αιχμαλώτους πολέμου και πολλών έκτοτε αγνοείται η τύχη τους. Ο στρατός της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ, σκότωσε και εξαφάνισε αμάχους που είναι σήμερα αγνοούμενοι.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, διαχρονικά αγωνίζεται για τα δίκαια της Κύπρου και του λαού της, μέχρι και την εξακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που προϋποθέτει την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους σε όλη την επικράτεια του νησιού. Μια λύση που θα στηρίζεται στην ενιαία προστασία και διαχείριση του κοινωνικού, πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Μια λύση χωρίς ξένες εγγυήσεις και βάσεις, επεμβατικά δικαιώματα και εποίκους, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές.