Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κολιν στιουαρτ

Τις έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις κομμάτων και υποψηφίων συγκεντρώνει το όνομα του Κόλιν Στιούαρτ, με αφορμή την στάση του στο ζήτημα του γηπέδου της Τσετίνκαγια. Δεν διστάζουν μάλιστα να ζητήσουν από την κυβέρνηση να λάβει δράσεις απομάκρυνσης του από επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Την άμεση ανάκληση του Κόλιν Στιούαρτ να ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τα ΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, που θεωρεί ότι στο σύντομο χρόνο που βρίσκεται στην Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ προχωρεί είτε άμεσα είτε έμμεσα σε ενέργειες που αναβαθμίζουν το κατοχικό καθεστώς αλλά την ίδια στιγμή βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ.

Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτή η τακτική η οποία θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και την ίδια στιγμή να κατοχυρώσει έμμεσα πλην σαφώς μία μορφή αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους πριν την έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής και του Καταστατικού Συνεδρίου της ΕΔΕΚ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της ΕΔΕΚ απέναντι στον Κόλιν Στιούαρτ μετά από τα τελευταία γεγονότα στο γήπεδο της Τσετίνκαγια στη νεκρή ζώνη.

Στην ερώτηση τι είναι αυτό που ενοχλεί την ΕΔΕΚ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε ότι είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί το θέμα της νεκρής ζώνης και το θέμα του γηπέδου της Τσετίνκαγια. «Ενώ την ίδια ευαισθησία δεν επέδειξε όταν τα κατοχικά στρατεύματα παρεμποδίζουν τους Ελληνοκύπριους να εργαστούν στον χώρο της νεκρής ζώνης. Και να τονίσουμε ότι η νεκρή ζώνη δεν είναι νεκρή ζώνη ούτε ουδέτερη. Είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την κυριαρχία σε αυτή την περιοχή την έχει η Κυπριακή Δημοκρατία ανεξάρτητα αν έχει εκχωρήσει για ευνόητους λόγους στον ΟΗΕ και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ την δυνατότητα επιτήρησης".

"Επίσης, δηλώσεις που έκανε στο εξωτερικό την περίοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάθε άλλο παρά θετικές ήταν. Καθώς επίσης και το γεγονός ότι στην ουσία άφηνε υπονοούμενα περί δυνατότητας συζήτησης με το κατοχικό καθεστώς για την υπογραφή συμφωνίας συναντίληψης σχετικά με την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο. Όλα αυτά είναι επικίνδυνες εξελίξεις οι οποίες υπονομεύουν την Κυπριακή Δημοκρατία και αντίθετα προσφέρουν έμμεση αναβάθμιση στο κατοχικό καθεστώς», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν το πρόβλημα της ΕΔΕΚ είναι ο ΟΗΕ γενικά, ο Κόλιν Στιούαρτ ή ο θεσμός, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το πρόβλημά τους δεν είναι ούτε τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία σέβονται, ούτε ο θεσμός. «Το πρόβλημά μας είναι πώς οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ  συμπεριφέρονται και αξιοποιούν αυτή την θέση που αντί να προωθούν τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Καταστατικού Χάρτη,  όπως είναι το καθήκον τους, στην ουσία προσπαθούν κατά έμμεσο τρόπο να στηρίξουν τουρκική πολιτική σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

Persona non grata

Να κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο σημείωσε από την πλευρά του και ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Γιώργος Κολοκασίδης.

Μέσω δήλωσης του αναφέρει:

Η  άρνηση του κ. Κόλιν Σιούαρτ να προσέλθει στο Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί μια απαράδεκτη κι εκτός διπλωματικών θεσμίων ενέργεια. Υποδηλοί  έλλειψη σεβασμού και υποτίμηση του ίδιου του Υπουργού Εξωτερικών και κατ’ επέκτασιν της ΚΔ. Επικαλέστηκε ασθένεια αλλά μερικές ώρες πριν έτρωγε σε εστιατόριο της Λευκωσίας. Με αποτέλεσμα ο Υπουργός των Εξωτερικών, αντί να επιμείνει στην προσωπική του παρουσία, περιορίστηκε, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, σε τηλεφωνική, προφορική διαμαρτυρία!

Καλώς ή κακώς τα κράτη υποχρεούνται να αγωνίζονται πρωτίστως για την εδαφική τους ακεραιότητα. Και να απαιτούν το σεβασμό της από τρίτους. Αυτό, όχι μόνο το έχει εγκαταλείψει η παρούσα κυβέρνηση αλλά, τουναντίον, επέτρεψε σε  τρίτους να θεωρούν ότι μπορούν να αυτοσχεδιάζουν σε βάρος της ΚΔ.  Με αποτέλεσμα τον σημερινό δικό της, αλλά και δικό μας, διασυρμό κι εξευτελισμό. Αυτά είναι τα επίχειρα της πολιτικής του κατευνασμού.

Εδώ που αφέθησαν να φτάσουν τα πράγματα, προς αποκατάσταση του κύρους της ΚΔ, μία επιλογή υπήρχε: Να κηρυχθεί ο Κόλιν Σιούαρτ persona non grata. Ταυτόχρονα να εξηγηθούν προς πάντες τα δεδομένα που μας ανάγκασαν να προβούμε σε αυτή την επιλογή.

Ταυτόχρονα, καλείται ο υπουργός Εξωτερικών να δώσει στη δημοσιότητα  το πλήρες πρακτικό της συνομιλίας του με τον κ. Κόλιν Σιούαρτ για να διαφανεί επιτέλους πόσο ανέτοιμοι είμαστε να προασπίζουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.