Τηλεόραση Ραδιόφωνο
όπλα Ουκρανία

Δεν θα αποστείλει η Κύπρος οπλισμό στην Ουκρανία, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Σωματείο «Κεραυνός» για να παραστεί σε εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς για την αποστολή οπλισμού από την Κύπρο στην Ουκρανία και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κόμματα λένε ότι θα ήταν η καταστροφή μας κάτι τέτοιο, απάντησε: «Αυτό που θέλω να πω είναι ένα. Η Κύπρος είναι ημικατεχόμενη, έχει ανάγκη της αμυντικής θωράκισης και συνεπώς χωρίς την αμυντική θωράκιση δεν μπορεί να επιβιώσουμε. Συνεπώς, θέλω να καθησυχάσω. Δεν πρόκειται εμείς να αποστείλουμε όπλα στην Ουκρανία».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, πρόσθεσε πως "εάν υπάρχει χώρα, η οποία θέλει να αντικαταστήσει τον οπλισμό μας με σύγχρονο και εξίσου δυναμικό, δημιουργώντας έτσι αποφασιστική αποτρεπτική δύναμη, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό".

"Εμείς στην Ουκρανία δεν τίθεται θέμα να στείλουμε», είπε.

Σε ερώτηση αν θα κινηθεί προς το Κοινοβούλιο του Λιβάνου, ώστε να υπάρξει επικύρωση της ΑΟΖ, ο Πρόεδρος είπε ότι «η μη επικύρωση από το λιβανικό κοινοβούλιο ήταν η ύπαρξη αυτής της συγκεκριμένης διαφοράς που υπήρχαν κάποιες αμφισβητήσεις κ.λπ. Θεωρώ ότι ανοίγει ο δρόμος, ναι, να επικυρωθεί και από τον Λίβανο».

Έντονος απόηχος

Δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι ούτε και βρίσκεται σε εξέλιξη καμία διαβούλευση για την παροχή οπλισμού σε κάποια χώρα και δη στην Ουκρανία, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει  τον θόρυβο που προκάλεσε η χθεσινή του δήλωση προς τους New York Times, σύμφωνα με την οποία η Κύπρος θα ήταν έτοιμη να εξετάσει τη μεταφορά οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία εάν προηγουμένως γινόταν η αντικατάσταση τους με στρατιωτικό υλικό ίσης ισχύος και ικανοτήτων, ο Μάριος Πελεκάνος υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση αυτή την στιγμή να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:
 
Και οι λόγοι είναι πολύ ξεκάθαροι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και οφείλουμε να διαφυλάξουμε τις αμυντικές μας δυνατότητες. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως εάν η χώρα μας προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση θα αποδυνάμωνε τις αποτρεπτικές της ικανότητες 

Οι κυβερνητικές διευκρινήσεις δεν ικανοποίησαν σε καμία περίπτωση το ΑΚΕΛ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι η ιδέα για αντικατάσταση των ρωσικών οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς με ΝΑΤΟϊκό οπλισμό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην άμυνα και ασφάλεια της χωράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για παρασκηνιακές επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουκουμά

Η θέση της κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι επικίνδυνη και τυχοδιωκτική.  Η αποστολή πολεμικού οπλισμού στην Ουκρανία σημαίνει άμεση εμπλοκή της Κύπρου στον πόλεμο με όλες τις συνέπειες που αυτό θα έχει για την πατρίδα μας

 

Επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για το θέμα μεταφοράς οπλισμού της Εθνικής Φρουράς στην Ουκρανία ζητά η ΕΔΕΚ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη προσεκτικής και συλλογικής διαχείρισης.