Τηλεόραση Ραδιόφωνο
-9

Μυστήριο εξακολουθεί να παραμένει η ακριβής θέση του ρωσικού υποβρυχίου Belgorod για το οποίο δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου ανέφεραν πριν από τρεις ημέρες ότι το ΝΑΤΟ είχε σημάνει συναγερμό με την υποψία ότι είχε σαν αποστολή του να δοκιμάσει για πρώτη φορά την τορπίλη Poseidon στα νερά της Αρκτικής.

Ιταλικά και βρετανικά μέσα επικαλούνται το Naval News το οποίο υποστηρίζει ότι υπάρχουν δορυφορικές εικόνες που εντοπίζουν το υποβρύχιο να πλέει στην επιφάνεια της θάλασσας στην Αρκτική.

Κατά τις ίδιες πηγές, το σκάφος εθεάθη να φεύγει από το Σεβεροντβίνσκ, μια πόλη στη βόρεια Ρωσία, λίγες εβδομάδες πριν. Αργότερα, στις 22 και 27 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε στη θάλασσα του Μπάρεντς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica που επικαλούνται ενημέρωση του ΝΑΤΟ προς τους συμμάχους για τις κινήσεις του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου K-329 Belgorod, ανέφερε ότι βρισκόταν στα νερά της Αρκτικής και υπάρχει ο φόβος ότι αποστολή του είναι να δοκιμάσει για πρώτη φορά την τορπίλη Poseidon, η οποία θεωρείται ικανή να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή σε απόσταση δέκα χιλιάδων χιλιομέτρων και στη συνέχεια να εκρήγνυται κοντά στην ακτή προκαλώντας ραδιενεργό «τσουνάμι».

Η τορπίλη Poseidon -μήκους 24 μέτρων με πυρηνική κεφαλή πιθανώς δύο μεγατόνων- συχνά χαρακτηρίζεται ως το «όπλο της Αποκάλυψης». Είναι -θεωρητικά- ικανή να προκαλέσει ραδιενεργό κύμα που μπορεί να εξαλείψει μητροπόλεις, όπως η Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες, και διαφεύγει από τα ραντάρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με μήκος 184 μέτρα και πλάτος 15 μέτρα, το Belgorod μπορεί να κινείται υποβρυχίως με ταχύτητα περίπου εξήντα χιλιομέτρων την ώρα και με σχεδόν απεριόριστη αυτονομία. Εκτιμάται ότι μπορεί να παραμείνει στο βυθό 120 ημέρες χωρίς να επιστρέψει στην επιφάνεια. Οι έλικες θεωρούνται επίσης καινοτόμες επειδή έχουν σχεδιαστεί για να ξεφεύγουν από το σόναρ.

Το υποβρύχιο K-329 Belgorod θεωρείται το πρωτότυπο της νέας έννοιας του πολέμου που συνέλαβαν οι ναύαρχοι του Πούτιν τα τελευταία χρόνια, μετά την επιστροφή της έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρουσιάστηκε από το Κρεμλίνο το 2018 ως ένα από τα μέσα που θα αποκαταστήσει τη στρατηγική υπεροχή της Ρωσίας.