Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυρώσεις Ευρώπη Ρωσία

Νέο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το εν λόγω πακέτο έχει ήδη επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, μεταξύ των Μόνιμων Αντιπροσώπων των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κατ’ αρχήν αυτή συμφωνία έτυχε θετικής υποδοχής από την Κομισιόν και προκάλεσε χαμόγελα στην Πρόεδρο της, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, το πακέτο θα πρέπει να εγκριθεί και σε πολιτικό επίπεδο από το Συμβούλιο, κάτι που ενέχει κινδύνους καθώς, αφενός έχει τεθεί ως προϋπόθεση να ληφθεί υπόψη και ο αντίκτυπος μιας τέτοιας εξέλιξης, ενώ αφετέρου κάποια κράτη μέλη, όπως η Ουγγαρία δεν μπορούν να θεωρούνται δεδομένα.

Εάν λοιπόν η εν λόγω συμφωνία για επιβολή πλαφόν εγκριθεί τελικά, τότε θα έχουμε παράλληλη απαγόρευση της μεταφοράς του πετρελαίου, για το οποίο η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα, θα εξασφαλίσουν ειδικές ρυθμίσεις υπό τύπων εξαιρέσεων.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν στο ενδεχόμενο αλλαγής σημαίας κάποιων πετρελαιοφόρων που φέρουν σήμερα Κυπριακή, Ελληνική ή Μαλτέζικη και την εγγραφή τους σε νηολόγια τρίτων χωρών.

Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης και εάν απαιτηθεί θα προτείνει μέτρα για μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων για την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα.

Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ περιορίζουν την πρόσβαση της Μόσχας σε μια γκάμα θεμάτων, σε είδη αεροπορίας, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και διάφορα άλλα με στόχο να στερήσουν σημαντικές τεχνολογίες από τον Ρωσικό στρατό.

Επιπλέον, το νέο πακέτο κυρώσεων, το 8ο κατά σειρά, στοχεύει επίσης σε μια σειρά από άτομα και οργανισμούς, περιλαμβανομένου αξιωματούχων των ρωσικών υπουργείων που εμπλέκονται στη διοργάνωση των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.