Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Για την Τουρκία οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν καμία αξία ή σημασία δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu αποτυπώνοντας την ενόχληση της Άγκυρας για το «ράπισμα» που δέχθηκε από την Κομισιόν το βράδυ της Δευτέρας. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ η διαφωνία για μια συμφωνία που υπεγράφη από δύο κυρίαρχα κράτη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις βασικές αρχές του ΟΗΕ.

Στην δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την έκκληση της Τουρκίας προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη της «να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις δυνάμεις τους, να σέβονται την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο και οι αρχές του ΟΗΕ».

 

To βράδυ της Δευτέρας σε γραπτή του ανακοίνωση ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο είχε αναφέρει ότι «το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη».

Ειδικότερα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη» πρόσθεσε και κατέληξε:

«η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Η ΕΕ αναμένει διευκρινίσεις για συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, επαναλαμβάνει πως το μνημόνιο του 2019 παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας

Θα χρειαστούν διευκρινίσεις για τη συμφωνία που φέρονται να έχουν υπογράψει Τουρκία και Λιβύη για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς βασίζεται στο μνημόνιο μεταξύ των δύο πλευρών το οποίο «έρχεται σε αντίθεση το δίκαιο της θάλασσας και παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις Πίτερ Στάνο σε γραπτή δήλωση, τονίζοντας πως θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που παραβιάζουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγράψει τις αναφορές και δημοσιεύματα που θέλουν την Τουρκία και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης να έχουν υπογράψει συμφωνία για ζητήματα υδρογονανθράκων στη βάση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 το οποίο είχε ως αντικείμενο την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

«H EE υπενθυμίζει πως η θέση της για αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αναλλοίωτη» σημειώνει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην γραπτή ανακοίνωση.

«Το Μνημόνιο Συναντίληψης Τουρκίας - Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει τις όποιες νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη» προσθέτει.

«Η νέα συμφωνία δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Ενέργειες που μπορούν να υποσκάψουν την περιφερειακή σταθερότητα θα πρέπει να αποφεύγονται» καταλήγει.

Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019 είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας σύμφωνα με την οποία το μνημόνιο προσπερνά και αγνοεί την ελληνική ΑΟΖ όπως ορίζεται βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.

Πηγή: protothema.gr