Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργειο εξωτερικων ρωσιας

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει τις πολύχρονες ιστορικές σχέσεις με την Κύπρο και εκφράζει με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κύπρου την πεποίθησή του ότι θα διασωθεί το θετικό δυναμικό των διμερών σχέσεων, παρά τη «σοβαρή ζημία» από τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Στην ειδική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για την εθνική εορτή της Κύπρου, επισημαίνεται ότι «στα μέσα του 20ού αιώνα η χώρα μας υποστήριζε με συνέπεια τον αγώνα του κυπριακού λαού για την ανεξαρτησία του από τη βρετανική αποικιακή διακυβέρνηση, μία από τις πρώτες αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Στις 18 Αυγούστου 1960 εγκαθιδρύθηκαν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και σύντομα άρχισε να λειτουργεί στο νησί σοβιετική διπλωματική αποστολή», αναφέρεται.

Η ανακοίνωση συνεχίζει σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια δεκαετιών αναπτυσσόταν σταθερά η διμερής συνεργασία σε ποικίλους τομείς.

«Τα παράνομα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ ως προς τη Ρωσία επιφέρουν επί του παρόντος σοβαρή ζημία στην συνεργασία μας», προστίθεται.

Παρ’ όλ’ αυτά, αναφέρεται, «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι μακρόχρονοι δεσμοί φιλίας, πολιτιστικής και πνευματικής κοινότητας, οι οποίοι συνδέουν τους λαούς των χωρών μας, θα επιτρέψουν, εφόσον υπάρχει, εννοείται, αμοιβαία βούληση, να προστατεύσουν το συσσωρευμένο δυναμικό των σχέσεων».

Πηγή: ΚΥΠΕ