Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τα διδάγματα της ιστορικής πορείας της Κύπρου από τον αγώνα του 19555-59 μέχρι και σήμερα, υπογράμμισε στο μήνυμά του προς μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, για τα 62 χρόνια ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, επισημαίνοντας τη σημασία της παιδείας, ώστε να έχουμε συνείδηση των ιστορικών καταβολών και της 35 αιώνων ιστορίας του κυπριακού Ελληνισμού.

«Σήμερα, 62 χρόνια μετά τα πρώτα της βήματα και παρ’ όλες τις δοκιμασίες, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ενώ η ενεργειακή προοπτική τα τελευταία χρόνια ανοίγει νέους ορίζοντες», αναφέρει ο κ. Προδρόμου, έχοντας ανατρέξει στις κρίσεις και τους αγώνες μέσα από τους οποίους διήλθε η χώρα και ο λαός, από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, τις δικοινοτικές ταραχές 1963-64 και την τουρκική εισβολή, μέχρι την οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας.

«Συνεχίζουμε με θέληση και αποφασιστικότητα να διεκδικούμε την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας και μια ειρηνική λύση που θα δώσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος για όλους τους Κυπρίους, χωρίς ξένες επεμβάσεις ή έλεγχο, στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων», προσθέτει στο μήνυμά του ο κ. Προδρόμου.

Εξηγεί, δε, ότι μέσα στις συνθήκες αυτές, στόχος της εκπαίδευσης συνεχίζει να είναι η καλλιέργεια του πνεύματος και η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. «Η χώρα μας χρειάζεται ολοκληρωμένους πολίτες, ικανούς να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις και να κατακτούν τον σημερινό και τον αυριανό κόσμο», σημειώνει.

«Κάθε φορά που μιλάμε σε εσάς τους νέους, η δίψα σας για μάθηση και για πρόοδο, η αποφασιστικότητά σας να βαδίσετε με ευγενή ιδεώδη και να κερδίσετε τους δικούς σας στόχους, μας γεμίζει αισιοδοξία και δικαιώνει την πίστη μας στο μέλλον», καταλήγει ο Υπουργός, τονίζοντας ότι το αύριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα «σύγχρονο δημοκρατικό κράτος, που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών και θα εγγυάται την ευημερία σας, μέσα σε συνθήκες αλληλοσεβασμού και ελευθερίας», αντανακλάται στη νέα γενιά.