Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Τη σημαντική ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου, με τον μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό της εικοσαετίας, και τις «αξιόπιστες διεθνείς συνεργασίες» υπογράμμισε στο μήνυμά του ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία, για την 62Η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

«Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης, προσθέτοντας ότι ο αγώνας συνεχίζεται ως την απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και την επανένωση της πατρίδας μας.

Μέχρι τότε, είπε, η Κύπρος ενισχύει σημαντικά την αμυντική της θωράκιση «με σύγχρονο εξοπλισμό και αξιόπιστες διεθνείς συνεργασίες». Ανέφερε ότι ο φετινός προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας είναι ο υψηλότερο της τελευταίας εικοσαετίας, ενώ αναφέρθηκε σε αμυντικές συνεργασίες εντός και εκτός ΕΕ, «οι οποίες στέλνουν το μήνυμα της σταθερότητας, ειρήνης και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», όπως είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πρόσφατη απόφαση για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ. «Η απόφαση, πέραν της σημαντικής πολιτικής διάστασης, διευρύνει τις διαθέσιμες εξοπλιστικές επιλογές», ανέφερε ο κ. Πετρίδης.

Αναφερόμενος στην παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και του Αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, είπε ότι επιβεβαιώνει «τους άρρηκτους δεσμούς των σχέσεων και το κλίμα ενότητας και ομοψυχίας με το οποίο πορευόμαστε μαζί».

Κατέληξε συγχαίροντας τον αρχηγό της Ε.Φ., Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, και το προσωπικό της Ε.Φ., των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και όσους με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στο να διεξαχθεί η στρατιωτική παρέλαση «με επαγγελματισμό και υψηλό φρόνημα», ενώ ευχαρίστησε τους πρέσβεις και τους ακόλουθους άμυνας για την παρουσία τους.

Κύπρος και Ελλάδα να αποτελούν παράγοντες ειρήνης και σταθερότητας στην Αν, Μεσόγειο, είπε ο Έλληνας Υπ. Εθ. Άμυνας

Την ανάγκη να καταδικάσουμε όλες τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού, που καταπατούν τον χάρτη των ΗΕ, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο μήνυμά του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία, για την 62Η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Ανέδειξε ως στόχο, μάλιστα, Κύπρος και Ελλάδα να συνιστούν παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα ότι στη μεταπολεμική Ευρώπη και η Κύπρος δέχθηκε τη βάρβαρη τουρκική επίθεση και εισβολή», σημειώνοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις, οι εισβολείς έκαναν λόγο για «μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση για ειρηνευτικούς σκοπούς δήθεν».

Τόνισε, ακόμα, ότι «οι αναθεωρητικές και αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές της Τουρκίας, που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, απειλούν την Ελλάδα με casus belli και ζητούν την αποστρατικοποίηση των νησιών μας, λες και δεν απειλούνται, λες και δεν έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε όλα τα μέτρα άμυνας, δεν είναι μόνο αβάσιμες και απαράδεκτες, αλλά υπονομεύουν και απροκάλυπτα τη σταθερότητα στην περιοχή μας».

Εξήγησε, δε, ότι οι αναθεωρητισμοί και οι επεκτατισμοί κάθε φύσης δεν απειλούν μόνο τα κράτη-στόχους, αλλά αυτή την ίδια την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα ή ακόμα και την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.

Σημείωσε, επίσης, ως στόχο «η Κύπρος και η Ελλάδα να αποτελούν παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», μέσα από ισχυρές συμμαχίες με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής, που επιδιώκουν να «καλλιεργούν πάνω από όλα το πνεύμα της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των εθνών».

«Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις κοινές προκλήσεις, απειλές και αναθεωρητικές συμπεριφορές της Τουρκίας και της Ρωσίας και να εργαστούμε για την εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης και της αμυντικής συνεργασίας μας που πάει από το καλό στο καλύτερο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επαναβεβαίωσε τον στόχο για «μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, στη βάση των διαδοχικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, μία λύση με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς το τείχος της διαίρεσης που ύψωσε ο εισβολέας και χωρίς, βέβαια, την παράνομη στρατιωτική κατοχή, που παραβιάζει κατάφορα τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου».

«Σήμερα, οι ισχυρές, σύγχρονες και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν τον ένδοξο αγώνα του Αυξεντίου, του Παλληκαρίδη, του Ισαάκ, του Σολωμού και τόσων άλλων ηρώων αγωνιστών και εγγυώνται την ελευθερία και ανεξαρτησία μας, καθώς και τη συμπαράταξη μας για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ τόνισε ότι το όραμα των Κυπρίων αγωνιστών για ελευθερία και ανεξαρτησία, αποτελεί για όλο τον Ελληνισμό, ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και αποφασιστικότητας.